FACEBOOK

ЦЪРКВАТА СВЕТА СОФИЯ

Църквата „Св. София” (Божия Премъдрост) е една от най-старите църкви в София. Нейната история е тясно свързана с тази на града.
Църквата е построена през VI в. по времето на византийския император Юстиниан върху основите на 4 по-стари християнски храма от ІV век.
Построена е на мястото на некропола на град Сердика (старото име на София) и на други по-стари църкви от IV в. и десетки зидани гробници.
В периода XI – XIV в. е била митрополитска църква и славата й била толкова голяма, че през XIV е дала името си на града.
През XVI в., по време на османското владичество храмът бил преустроен в джамия, а стенописите му унищожени. Големите земетресения от 1818 и 1858 г. съборили минарето и повредили сградата, а според едно поверие при второто земетресение в сградата били двaмата синове на ходжата, които загинали. Мюсюлманите приели това като лоша поличба и изоставили храма. Дълго време пустеел, а след Освобождението (1878 г.) бил превърнат в склад.
Сградата е реставрирана няколко пъти, а от началото на ХХ век тук се провеждат археологически проучвания. В момента видът на храма се доближава максимално до автентичния от късната античност и ранното средновековие.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени