FACEBOOK

ХРАМ-РОТОНДА „СВЕТИ ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ”

Църквата Ротонда “Св. Георги” е най-старият архитектурен паметник в София и единствената запазена до покрив постройка в града датираща от римската империя – първите данни са от началото на IV век от времето на император Константин Велики, който многократно е пребивавал в Сердика.
От самото начало сградата е била култова, вероятно мартирион.
През VI в. при управлението на имп. Юстиниан Велики Ротондата е била превърната в църква. От същото време се предполага, че църквата носи името на св. великомъченик Георги пострадал в Мала Азия през III век при имп. Диоклетиан.
Куполът на Ротондата е бил разрушаван два пъти. Основни предположения за това са: земетресение поради сеизмичния район, ерозия или военните нашествия на весготите в края на IV в. и хуните през V век, както и през IX век - при обсадата на хан Крум.
След Освобождението на България от османско владичество Ротондата била изоставена и занемарена. Едва при смъртта на Александър Батенберг тя била пригодена за временен мавзолей.
През 1915 г. Ротондата била изчистена от всичко, прибавено в нея при превръщането ú в джамия, било съборено минарето, вътрешната мазилка била изчистена и се открила средновековната живопис състояща се от три пласта.
След реставрирането на храма отново е възстановено делничното богослужение.
Днес в храма се извършва ежедневно православно богослужение, извършвано на древния литургически език на православните славяни – църковнославянски, като песнопенията се изпълняват на характерното за древната православна църква – източно църковно пеене, известно и като византийска музика.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени