FACEBOOK

ХРАМ-ПАМЕТНИКЪТ "СВЕТИ АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"

Храмът е построен в чест на руския император Александър II, наричан още „Цар Освободител”. Св. Александър Невски, чието име носи катедралата, е руски княз (1220 г. - 1263 г.) - велик пълководец и дипломат. Той е светец-покровител на руския император Александър II и е символ на руската бойна слава.
Идеята за неговото изграждане, като израз на всенародната признателност към освободителното дело, довело до възстановяването на българската държавност е на българския политик и общественик Петко Каравелов и е изразена за пръв път в Учредителното народно събрание през 1879 г. Строежът на паметника започва едва през 1904 г., след набавянето чрез държавни субсидии и доброволни дарения на необходимите средства за осъществяването на това грандиозно за страната начинание.
Въпреки мащабността и сложността на строежа дой е извършен за рекордно краткия срок от осем години. Проектът издържан в духа на византийската църковна архитектура е на видния руски архитект Александър Померанцев. Сградата се простира върху площ от 3170 кв. м и побира 5000 души. Вътрешното пространство е впечатляващо с майсторското си изпълнение на колоните, арките, капителите, фризовете и пр. архитектурни елементи и използваните за тяхното оформление ценни и редки видове строителни материали. То се допълва и от високохудожествените стенописи, икони и други живописни жанрове, дело на 20 руски и 30 български художници, едни от най-добрите творци на двете страни по това време.
В криптата на храм-паметника днес е изложена сбирката от най-ценните средновековни икони на Националната художествена галерия.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени