FACEBOOK

Уникална книга представя символите на София

Двуезичният албум е подкрепен от НЦК - НДК

Уникална книга – албум, посветена на културните символи на София е факт в чест на Деня на столицата, отпразнуван вчера и на предстоящото европредседателство, чиито домакини сме след около 100 дни. Работата започва още през зимата, когато е проведено социологическо проучване,съвместно с ОП Туризъм, дало възможност на софиянци сами да подредят най-значимите според тях знакови здания. В него се включват 6 пъти повече от смятания за представителна извадка брой граждани. Те определят и класирането на обектите.
Впоследствие са заснети, към фотосите е прибавен и текст на български и на английски език, който представя историята на културните символи на София.

Изданието, реализирано с подкрепата на Националния център за книгата – НДК, представя обектите така, както са посочени от гражданите. Очаквано първото място е за храм – паметника Александър Невски, като създателите на книгата от Екопрограма акцентират върху неговия уникален музей в криптата с най-старите и най-ценните икони на православието, който е малко познат както на международната, така и на нашата публика, а е едно от най-големите съкровища на града.

Изненадващата втора позиция е за статуята на Св. София, поставена по врмето на кмета Софиянски, за да бъде символ на столицата на мястото на мавзолея на Ленин. Трети се класира Народният театър, чиято реализация е плод на сътрудничеството между европейски архитекти от различни държави и на техните български ученици – хората, променили ориенталския вид на града след Освобождението от турско робство и преобразили го в модерен и европейски. Софийският университет, паметникът на Левски и самият Национален дворец на културата – единствената модерна сграда в челото на ранглистата, допълват почетните позиции в нея. След тях остават исторически места като паметникът на Царя Освободител, базиликата Св. София, дала името на столичния град и безценната Боянска църква – част от световното наследство на ЮНЕСКО с нейните уникални стенописи, предтечи на Ренесанса.

Катедралата Св. Неделя, Лъвов и Орлов мост, ротондата Св. Георги – най-старата сграда на София и най-древната черква в цяла Европа, парламентът и Руската църква са останалите културни символи на града, намерили място в книгата.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени