FACEBOOK

СОФИЙСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ "СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"

През 1896 г. известните български търговци и дарители братята Евлоги и Христо Георгиеви предоставят солидната за времето си сума от 6 милиона златни лева и 10 200 кв. м за построяване и издръжка на модерна университетска сграда.
През 1906 г. е проведен международен конкурс за нейното проектиране. В нея трябва да се приютят ректората и съществуващите по това време факултети на Софийския университет. Конкурсът е спечелен от френския архитект Анри Бреансон. За съжаление неблагоприятната обществено-политическа и икономическа обстановка по време на войните в периода 1912-1918 г, както и последвалите национални катастрофи осуетяват реализирането на проекта. През 1920 г. архитект Йордан Миланов създава нов проект за Университета, строежът на който започва през 1924 г. Строителството продължава близо 10 години. Сградата е осветена тържествено на 16 декември 1934 г.
През 1935 г. Висшето училище получава името на патрона си Св. Климент Охридски.
Между 1941 и 1952 г. по проект на арх. Любен Константинов са построени двете странични крила, Северното и Южното, с което централната университетска сграда придобива завършен вид.
В архитектурния й облик съжителствуват ренесансови, барокови и класически форми. Във външното и вътрешното архитектурно оформление на Софийския университет вземат участие изтъкнатите български творци: скулпторът Кирил Шиваров, автор на седящите фигури на братята Евлоги и Христо Георгиеви, скулпторите Михаил Парашчук, Иван Фунев и Любен Димитров - на пластичната украса на фасадата и крилата, художниците Иван Пенков и Хараламби Тачев - на стъклописите в централния корпус на Ректората.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени