FACEBOOK

РУСКАТА ЦЪРКВА

Храмът Свети Николай Чудотворец, известен като Руската църква, е православна църква, една от емблематичните архитектурни сгради на София. Петте малки купола на църквата са позлатени, а камбаните са дарение от руския император Николай Втори.
Градежът ѝ започва в края на 19 век и трае дълги години, като е осветена през 1914 година в навечерието на Първата световна война. Сградата е построена върху парцел на Руското посолство по проект на Михаил Преображенски специално за нуждите на руските имигранти в столицата.
В архитектурно отношение храмът е изграден в традициите на руската църковна архитектура от 19 век – при запазени древноруски елементи – т. нар. „луковици“ (кубета), при съчетание с традиционните старорускимозайки и дърворезби, той носи и белезите на по-модерната архитектура и живопис. Характерно за плана на храма е не-осевото разположение на входа (респ. притвора), спрямо олтара. Т.е. входът е откъм южната страна, а олтарът, според старинната традиция, сочи на изток – двата елемента образуват прав ъгъл.
В криптата на храма е гробът на архиепископ Серафим Соболев, считан от много православни християни зачудотворец. С това е свързана и практиката преди важни дела различни хора – вярващи или невярващи, да посещават неговия гроб с молба за чудодейна помощ.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени