FACEBOOK

НАРОДНИЯ ТЕАТЪР "ИВАН ВАЗОВ"

Със заповед от 14 юли 1903 г. министър д-р Ив. Д. Шишманов назначава комисия начело с г-н Илия Миларов, която да подготви предложение за постройка на сграда за Народния театър в София. Народното събрание взима решение и с Указ на княз Фердинанд І се отчуждава терен на мястото на бившия дъсчен театър „Основа", където през юни 1904 г. започва строежът.
Сградата е проектирана от виенските архитекти Фелнер и Хелмер, които са автори на още няколко десетки театрални сгради в много от европейските столици и други градове. Театърът е оформен в стил Виенски барок и за времето е оборудван с едни от най-модерните сценични съоръжения. В него се изявяват много от пионерите на българското театрално изкуство и едни от най-големите театрални артисти от миналия век.
Живописното оформление на тавана и стените от интериора е възложено на известния виенски художник Рудолф Фукс. Цялостното художествено оформление е дело на художниците Дечко Узунов, Георги Чапкънов и Иван Кирков.
След пожар през 1923 г. оцелява само централната фасада на сградата. Възстановена е през 1929 г. от немския архитект Мартин Дюлфер. По време на бомбардировките през 1944 г. Народният театър отново претърпява тежки поражения. По-късно през 1972-1975 г. е извършена мащабна реконструкция на първоначалния облик на сградата.

Мирослава18:30 28 Mar 201701
+ 0
- 0
Най-любимото ми място
 
© sofia.media всички права запазени