FACEBOOK

ЛЪВОВ МОСТ

Централното разположение на Лъвов мост не е случайно. Преди неговото изграждане, което започва през 1889 г. на мястото е имало мост, известен като „Шарен мост”. Изграждането на Лъвов мост продължава до 1890 година, а през 1891 г. са поставени четирите бронзови фигури на лъвове.
До Освобождението на мястото, на което сега се намира Лъвов мост, са екзекутирани престъпниците. До Лъвов мост са обесени участниците в Априлското въстание Стойчо Рашков и Тодор Малеев. Тук е екзекутиран и най-младият от четиримата софийски книжари – Георги Стоицев, псалт в църквата „Св. Крал“ (сегашна „Света Неделя“).
Веднага след Освобождението Христо Г. Данов предлага на това място да се изгради паметник на обесените книжари и революционери. Идеята бързо е споделена от интелектуалци и политици и се стига до изработването на един много мащабен проект за мемориал. Проектът е на Вацлав Прошек. Изпълнението му става през 1889-1890 г. от фирмата „Братя Прошек“ и струва огромните по това време 260 000 златни лева.
Според първоначалния проект мостът е централен елемент, около който трябва да се изгради голям кръгов площад, разделен на две от Владайската река. От всичко това днес е запазена само паметната плоча на Георги Стоицев, която стои отстрани на моста, извън общия ансамбъл.
От 2014 година се извършва пълна реконструкция на стойност 21 млн. лева, чрез която мостът става пешеходна зона.

Йонка Динова 11:11 17 Mar 201701
+ 0
- 0
Анкетата е за избор на символ, олицетворяващ хилядолетната история и дух на столицата. Залагам на лъвския дух на българина.
 
© sofia.media всички права запазени