FACEBOOK

NIVEA забранена заради канцерогена бензен

Австралийската администрация за терапевтични стоки (TGA) официално обяви, че изтегля от пазара дузина слънцезащитни продукти на известни марки, тъй като в тях е установено наличие на бензен (benzene), начело с Nivea.


Cancer Council е неправителствена организация, просмукала се като рак в учебните и обществените учреждения, и успяла да превърне дейността си в държавна политика.

В началото на март 2022 същата новина обиколи и Америка, и дори видя свят в някои от световните медии. Guardian например писа, че през 2021 “независима лаборатория е открила следи от бензен в стотици популярни продукти за лична грижа и хигиена“, в резултат на което производителите доброволно са ги изтеглили от пазара. Цялата тази работа обаче се радва на изключителна обществена тишина, а марките се споменават под сурдинка.

Въпросната лаборатория - Valisure - излезе с резултатите си в средата на миналата година и инициира петиция към различни държавни регулатори, имаща за цел да спре предлагането на токсичните продукти. Също тогава - март 2021 - тази лаборатория предупреди, че е открила бензен и в няколко продукта за дезинфекция на ръце, които е събрала от широката публика и е тествала безплатно.


(Любопитен факт: през 2020 редица държавни регулаторни органи снижиха изискванията си за химикали в продуктите, за да отговорят на производствената спешност по време на пландемията). По дезинфектантските въпроси има още много информация - все така официална - обаче да се занимава с нея човек е безсмислено, щото цялата планета се окъпа в това чудо и злото вече е сторено. Който чул преди години, чул.

Освен в слънцезащитните продукти, бензен е открит и в следните случайно тествани продукти: дезодоранти; шампоани; сухи шампоани; балсами; средства против изпотяване; спрейове за тяло; противогъбични препарати.


Лабораторията Valisure е тествала 662 произволни продукта и е открила бензен в 180 от тях, което означава руска рулетка с 27% успеваемост. Шепа от засегнатите производители са: Procter & Gamble, Bayer, CVS, Johnson & Johnson, а някои от продуктите: Brut, Sure, Pantene, Herbal Essences, Old Spice, Secret, Tinactin, Lotrimin, Coppertone, Neutrogena and Aveeno. Кои са останалите ще разберем или никога, или след 20 години по Нетфликс.

Всички организации, натоварени уж с опазването на общественото здраве (като американската CDC, световната WHO, европейската ЕЕА и пр.), са категорични, че бензенът е канцероген, който несъмнено представлява риск за човешкото здраве.

В документите на тези агенции и институции е записано, че “вдишването, абсорбирането чрез кожата, поглъщането и контакта чрез лигавици” са начините, по които бензенът попада в човешкото тяло и причинява тежки заболявания, вкл. левкемия, имунни проблеми, ендокринни разстройства, рак и т.н. Няма допустими количества.

Бензенът е официално забранен за употреба в храни, козметика и лекарства от най-малко 40 години и всички компании се кълнат, че той не присъства сред съставките, което поражда мистерията как така хем никой не го слага в казана с шампоан, хем после го има в опаковката. От една страна държавните регулатори строго предупреждават, от друга страна частните производители послушно обещават, а накрая - потребителите омазани с токсини от глава до пети.

При по-детайлен прочит се оказва, че макар и забранен като ингредиент, бензенът все пак е позволен в производствения процес и дори е сред 20-те най-използвани химически суровини. Докато отговорните за здравето ни организации все още “наблюдават” загадъчната афера, учените теоретизират, че бензенът се появява в продуктите при реакция на други [позволени] съставки, като например benzoyl peroxide, който при висока температура се разгражда до бензен. Обаче казват, че не е сигурно. Още казват, че тези лаборатории, дето намират бензен тук и там, може би не тестват както трябва и не ползват надеждни реактиви, а и той през кожата едва-едва прониква, така че, да не се притесняваме.

На моето микрониво аз отдавна съм се простила с мисълта, че СЗО се грижи за мен и че слънцето е вредно, а магазинското мазило с Менделеевата таблица на етикета е полезно, но все се надявам и тези, дето още разхождат отровните туби и мажат себе си и децата си, най-накрая да се събудят.

Преди време всички вярвахме на държавата, науката и новините, без да се замисляме, но тогава беше друго. Тогава тези работи не бяха частни и хората все още имаха някакви останки на безкористност и съвест. Сега този, който иска да оцелее, трябва да забрави всичко научено и да започне съвсем отначало, такова е моето скромно и неангажиращо мнение.

През 2021 Международната инициатива за коралови рифове заяви, че замърсяването със слънцезащитни продукти унищожава рифовете и дивата природа, и забрани употребата им на няколко места, начело с 500-те малки острова на архипелага Палау.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени