FACEBOOK

Стабилният свят приключи, спасението е лично: независимо мислене и soft skills

Когато през 2006 г. дългогодишната дясна депутатка, превърнала се в първия и най-известния лайфкоуч в Русия Ирина Хакамада – в момента с милиони последователи в социалните мрежи, обяви, че приключва епохата на стабилния свят и идва време на хаос, я взеха за полудяла след напускането на голямата политическа игра. Всъщност, тя се оказа пророк не само в собствената си страна. „Още от 2008 г. живеем в свят, който досегашното редуване на дълги периоди на стабилност и кратки на хаос се обърна наопаки – оттогава и занапред живеем в епоха на хаос, в който има и ще има кратки епизоди на стабилност. С намесването на коронавируса, мисля, че вече за всичси е ясно къде се намираме и че такова нещо като „нова нормалност” можем само да си го фантазираме”, заяви Хакамада в интервю пред опозиционната РТВИ. Посветили сме днешния ни лайфхак на справянето в такъв един нов свят според рецептите на Хакамада.

„Непрекъснато преподавам и изслушвам хора, които казват, че „търсят енергия”, „липсва им енергия” и т.н. Какъв е основният им проблем? Те не осъзнават, че енергията е движение – в камъка има сила, но той и никой друг не може да я усети, ако не го хвърлим”, категорична е специалистката.

По логиката на руските класици, според която „спасяването на давещите се е дело на самите давещи се”, Хакамада нарича новия свят и подхода ни към него

СИНГУЛЯРНОСТ, т.е. „единичност”, или всеки се оправя сам и на никого/нищо не разчита. Като човек с огромен опит в политиката и бизнеса и многомилионно състояние тя отсича: „Вече не може да се прогнозира дори приблизително как ще се развива, която и да било област, особено делова”.

Рецептата за създаване на основа в новия свят на хаос според нея е всеки да изгради в себе си 3 уверености в този ред:

ИСКАМ

МОГА

ПРАВЯ

Откъде да започнем – ето го лайфхакът на Хакамада:

1. Отиваме на уютно място, различно от обичайните за нас – дом, офис..., най-добре сами

2. Заявяваме, още по-добре записваме най-искрено пред себе си какво точно искаме

3. Създаваме стратегия за намиране на своето място в хаоса

4. Опустошаваме старото съзнателно, изпълваме се с изкуство – красота – музика, поезия, наистина хубав филм

5. Наспиваме се наистина добре

6. На следващата сутрин започваме да търсим новото във всяко нещо, което правим като обновени хора, и във всеки човек, когото срещаме

7. Налагаме си информационна карантина и хигиена – поемаме възможно най-малко новини

8. Налагаме си възможно повече движение, за да се сдобием с нова енергия

9. Вследствие на предишните крачки поискваме и получаваме нови възможности

„Това е една система, която отменя досегашното схващане от стабилния свят, в който живеехме повече от половин век, че мъдростта е присъща на по-възрастните хора. Всъщност, в новия хаотичен свят няма нищо по-важно от:

Независимото мислене – предпоставка за индивидуалните подходи и решения, общовалидни вече няма

Soft Skills – меките умения, силно психологизирани, интердисциплинарни и гъвкави, непрекъснато развивани и „ъпгрейдвани”

Опитът вече не работи или по-точно – все по-малко работи, защото ЧОВЕК РАЖДА НОВ ОПИТ ВСЕКИ ДЕН и на следващия отново, после отново и отново, понеже вече няма ред и няма нищо установено и универсално вярно/подходящо/работещо.

Девизът на новия човек в света на хаоса с основен тренд СИНГУЛЯРНОСТ:

НАМЕРИ В СЕБЕ СИ ВСИЧКИ СИЛИ!”


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени