FACEBOOK

Локумът успокоява и е ОК за здраво гърло, нo само 1 парче на ден

Какво да правим с времето в карантина

Покрай козунаците тези дни, се присещаме за любим десерт от времената на нашите баби и по-скоро - прабаби - локума. На него сме посветили днешния следпразничен лайфхак. Изумително е колко неща не знаем за нещо, което е било част от детството ни и за което имаме чувството, че всичко ни е ясно. Човек наистина се учи, докато е жив.

Думата "рахат", която съпътства името на локума, означава, че той придава спокойствие и доволство. И наистина, оригиналният има това свойство заради продуктите, от които се прави. Успокояващият ефект обаче далеч не е единствения плюс на локума. Заради съдържанието на мед в него, той е с добро влияние върху гърлото, подкрепящ имунитета срещу респираторни заболявания, пречистващ и полезен, ако не броим изобилието на въглехидрати.

Освен "рахат", названието означава и "къс", "парче". Смята се, че локумът не е толкова стар, колкото си представяме. На около 200 г. е и според специалистите в съвременния си вид поне идва от Крим.

Основните му варианти са 30, като за класика се смятат "нашият", но познат в цялата бивша Османска империя с рози, и с шамфъстък, който обаче задължително трябва да идва от Газиантеп, както се разбира в оригиналната истанбулска сладкарница, където се прави 2 века, след пренасянето от Крим. Кардамон, карамфил и нишесте са добавките, които се използват.

А относно пудрата захар се води спор. Защо? Реално локумът с мед, без захар, е много по-добър и като вкус, и като полезни качества. Даже се разработват модели за диабетици. Които се явяват единствено и само полезни за "рахат" и за гърло и имунитет.

Сега и лайфхаковете ни:

Не дръжте локума повече от 1 г. след датата на производство, каквото и да пише на опаковката, трае по-малко.

Не дръжте никога локума в хладилник - втвърдява се и става опасен за зъбите.

Не яжте повече от парче на ден - в едно, оваляно в пудра захар, се съдържа цялата захарна доза за деня - 7 чаени лъжички. Сладостта в локума е 75%, като само за сравнение в байгън-баклавата е "само" 53%.
Не купувайте локум от безмитните магазини в съответните страни - ние често летим през Истанбул и това е най-популярната покупка оттам. "Това е подарък за врагове", съветват специалистите.

Купувайте само от малки магазинчета с големи традиции локум, за да бъдете сигурни, че е истински и полезен, а не пълен с химия. Домашно направеният винаги е по-пресен, но и по-траен и издържлив, което за настъпващия топъл сезон е доста важно.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени