FACEBOOK

Коя е идеалната температура за душ и вана, за да спим като къпани

Какво да правим с времето в карантина

"Да спиш като къпан", не като заклан, се оказва изключително правдива максима, макар и народна пословица. Според последните изследвания на учените банята се оказва важен фактор за здрав, спокоен, качествен сън. За да бъде стопроцентово ефективна обаче, длъжни сме да ви дадем нашите лайфхакове по темата.

Първият от тях е свързан с температурата на водата. Международните изследвания показват, че идеалната топлина не е същата като на човешкото тяло, каквото поверие се носи у нас. Всъщност е доста по-висока. Вместо 36,6 като при нас - хората, оптималната температура на душа или ваната, която приемаме, следва да бъде 42 градуса. Или максимума, на който тялото ни може да издържи само по себе си. Това е точката на релакса и на "разтапянето ни", когато се къпем.

Знаел ли е нещо по въпроса Дъглас Адамс, за да направи 42 отговора на "Живота, Вселената и Всичко останало" в своя Пътеводител на галактическия стопаджия? Няма как! Просто е предполагал. Или не е, но просто е улучил формулата на идеалната банска температура.

Вторият лайфхак , който даваме след узнаването на резултатите от международните изследвания върху къпането е свързан с идеалното време да вземем душ или вана преди лягане. Отговорът не е 42 минути. Учените го определят за времето между 2 часа и 1 час преди да отидем в леглото.

Комбинирайте това знание с другото, което сме ви дала - най-добре за организма и здравия сън е да ядем последно не повече от 3 часа преди лягане . Известно е, че е добре след него да мине 1 час, преди да се потопим във водата - все едно в морето или във ваната. Значи, от всички тези сметки излиза, че е добре да хапнем примерно 2 и половина часа преди лягане, час и половина преди леглото, да влезем във ваната или под душа, да стоим там до половин час и да изкараме час на сухо.

Учените достигат и до още един много важен извод:

Ваната и душът се оказват по-добро място за релакс, отпочиване, медитация - както и да определим състоянието на покой, което за нас е път към блаженството и прекрасното чувство за спокойствие, от леглото. Къпането е по-отпускаща рекреация дори от съня, категорични са американските и руските специалисти.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени