FACEBOOK

И 12 ч. комуникация с джаджи не заменят личното общуване

Според научните изследвания средният човек в напредналите държави, към които числят и нас, отделя 12 часа на ден, за да общува посредством различните устройства за интернет комуникация – смартфони, лаптопи, компютри, таблети и т.н. Срокът скочи с преманаването на немалко хора към т.нар. хоум-офис.

Това на практика е ¾ от живота ни, тъй като 8 часа прекарваме в сън и нямаме активност, така че реалното ни денонощие е от около 16 часа.

На пръв поглед това би означавало, че общуваме все повече. Така ли е наистина? На тази тема сме посветили днешния ни лайфхак.

Всъщност, комуникацията посредством съвременните джаджи не е лично общуване, убеден е най-популярният руски, но активно работещ и изнасящ лекции също в САЩ, Израел, където е прекарал голяма част от живота си и на много други места по света психолог Лабковский:

„Тези 12 часа пред екрана, дори непрекъснато да се гледаме през това време посредством всички възможни джаджи, не могат да се сравняват с истинската комуникация между хората. Мозъкът не ги приема по същия начин. И не само допирът, който е много важен за протичането на енергия при общуването между нас, е „виновен” за това. Това налага задължително да отделяме от оставащите си 4 часа достатъчно време за истински срещи и разговори с близки хора и да не отлагаме това за утре или за уикенда. Важно е първо за нас, после за тях, а нормалната психика изисква винаги да избираме и да поставяме на първо място себе си”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени