ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 4 АПРИЛ 2021 Г.?
ГЕРБ
БСП
ДПС
Има такъв народ - Слави Трифонов
Изправи се! Мутри вън! - Мая Манолова и Триото
Демократична България
Републиканци за България - Цв. Цветанов
ВМРО
НФСБ - ВОЛЯ
АТАКА
Възраждане
България на труда и разума - БТР
Други
Не съм решил/а
Няма да гласувам

резултати
FACEBOOK

Защо ни оплита мотивираното четене и разбиране и що е то?

Какво да правим с времето в карантина

Motivated Reasoning или мотивираното, сиреч преднамереното, разбиране и разсъждаване на тази база, когато четем, е фокусът, чрез който фалшивите новини се харесват и биват повтаряни от 96% от хората, докато само 4 на сто от нас - четирима на сто души, успяват да ги уловят и да не се залъжат по тях. Те не се замислят върху същността им, а ги възприемат "по дифолт", по подразбиране.

По логиката на Гьобелс за лъжата, повторена сто пъти, която се превръща в истина, и по учебника на КГБ, според който настояването върху легндата, която се харесва повече от истината на аудиторията, през последните години информацията се поднася нарочно, преднамерено изкривена, за да създава преднамерени разсъждения.

Всеки от нас е свидетел как, вместо да проверяваме източниците, ние търсим уж алтернативни, а всъщност потвърждаващи убеждението ни мнения. А в интернет за всичко, което сме си навили на пръста, ще намерим потвърждение. Особено, ако не осъзнаваме как действат медийните групи - много често четем уж различни източници, а собственикът им и неговата политика е един и същи, ако ще по нищо да не си приличат.

Най-често войната за умовете и тяхното вкарване в матрицата на преднамереното четене и оттам - разбиране. Ефектът е, че се пробутват полуистини или истински лъжи, които приемаме за своя чиста монета и ни служат за база за наблюдение на света чрез дълбока убеденост. Забавно е, но хората, които се имат за "умни и красиви" най-често стават жертви на тази психотехника.

Някои държави като Швейцария и Италия работят много усилено десетилетия наред за репутацията си като брандове, така че всичко, което произвеждат, даже да бъде боклук, да се смята за прекрасно, само защото носи етикет от тях, независимо фалшив или истински. Малцина например знаят, че и най-скъпите дрехи на Долче и Габана са произведени в Китай. Срещу който пък усилено се работи, за да бъде внушено, и то е мотивирано разбиране на огромна част от хората по света и у нас, които смятат китайското за лошо и за неравностойно на нещо италианско. Или швейцарско.

Ето такава ситуация се получи с ваксините: надеждността им се определяше от воденето на общественото мнение не според научните им качества, дори доказани, а поради престижността в очите на широките народни маси на страната на произход.

Тази работа особено си пролича покрай пускането на различните ваксини напоследък. Най-много атаки получи руската Спутник, на която Си Ен Ен посвети десетки репортажи, за да докаже, че е измама, англичаните я обявиха за открадната от Оксфордската - АстраЗенека, даже Навални я прокле. Сега американските кореспонденти в Москва се ваксинират с нея и я хвалят, АстраЗенека ще подобри собствената си закъсняла и неуспешна с нея, а Навални вече мълчи по тоя повод. Това обаче не попречи на военния министър на Германия г-жа Каренбауер да я обяви за тайно оръжие на Москва, докато нейната духовна майка и канцлер Меркел заяви, че иска да я произвежда в страната си.

Ваксината на АстраЗенека също стана, както производителят й в Италия сам се оплака, обект на атаки - не само на инфорвации, обявяване за фейкове, но повечето оказали се впоследствие истина, но и на хакване на фирмените компютри. Повечето информации за нея се потвърдиха - закъснението, малката ефективност, които фирмата отричаше дори след като Германия и Австрия официално я изследваха и публикуваха данните си, което не попречи на Швейцария да я отхвърли напълно и да не я разреши.

Ваксината на Пфайзер също си изпати още преди да е готова, защото бе обявена за "чипиране", понеже ръководна позиция във фирмата заемат роднини наБил Гейтс. Впоследствие тя бе използвана политически срещу президента Тръмп, като обявяването й за готова и регистрацията на препарата се забавиха, за да станат веднага след изборите за президент, на които основно обвинение срещу него беше, че не бил направил достатъчно срещу коронавируса. Накрая Монд разкри, че лично шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен е натискала за скоростното одобряване на медикамента в ЕС, а френският вестник твърди в разследване, че продаваното в ЕС не е одобреното от агенцията по лекарствата ЕМА. Зад което, разбира се, няма как да не прозират и интересите на френските производители на ваксини, които бавят пускането на своята, а ЕС е поръчал най-голямо количество именно от тяхната инжекция, тъй като президентът Макрон заложи на Урсула за премиер на Евросъюза.

А мотивираното четене и разбиране според което българската наука "по дифолт" е неспособна, доведе до липса на скромното финансиране, което се изисква за българската ваксина. За което при това нелепо развитие на ситуацията помогна ... Франция.

Съветът ни е, когато вие искате да имате свое истинско мнение за ваксините или по друг въпрос, потърсете информация не от 2, а от 5 източника, катоГугъл и Уикипедия изобщо не са нещо, на което да се доверите по изброените по-горе причини и факта, че ви се поднася най-отгоре нещо, което искат да мислите и да вярвате, а не правдиво. Търсете противна на вече оформената ви гледна точка. Така ще балансирате погледа си и няма лесно да се хванете на океана от фейкове, в който ни давят по всички въпроси.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени