FACEBOOK

Младежи от 3 града се събраха да бистрят с властта дигитализацията

Специална дискусия по проекта Дигитализацията: диалог с националните и регионалните институции и лидери за реализация, култура и грамотност за младите българи на сдружение Екопрограма, финансиран от младежката и образователна програма Еразъм + на Европейския съюз събра около 300 ученици и техните учители от София, Перник и Кюстендил на дебати.

Те имаха възможността да обменят мнения и да зададат въпроси на заместник-министъра на образованието Петър Николов – Зиков, на народния представител от ресорната комисия в парламента Борислав Борисов, който е и от 24 избирателен район в София, на председателя на комисията по международните и европейските въпроси на СОС Ирина Йорданова и др.

Мнозина от тях по време на дебатите разбраха, че директорът на училището Нина Чанева е също общински съветник в местния парламент на столицата.

В продължение на цял ден младите хора активно задаваха въпроси на представителите на институциите и защитаваха позициите си по богатата тема за дигитализацията и възможностите за личностно развитие и реализация, които тя разкрива.

Важна част от дебатите беше посветена на фалшивите новини и борбата с контрадезинформацията, заложена като основен приоритет от българския еврокомисар Мария Габриел. Децата за първи път научиха името й и разбраха, че нейният ресор в Европейската комисия – правителството на ЕС, е именно дигиталното общество и цифровата икономика.

Гостите от Перник и Кюстендил имаха възможност в края на маратона да разгледат първата интерактивна смарт класна стая, открита в София и в България именно в 23-о средно училище, което беше домакин на дискусията.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени