FACEBOOK

И изпелите Божков с десетки млн. лв. „спестени“ от такси, защо не ги погват поне от НАП?

Капитал разкри, че и обвинителите на Божков – неговите съдружници в Еврофутбол семейство Найденови, известни още като Цеките, са се възползвали от схемата и най-вероятно са спестили на фирми с тяхно участие десетки милиони лева такси към хазната дори само за последните 2 г., като също са подавали и нечетливи отчети.

А всичко това някак си не е било забелязано от Комисията по хазарта, особено от нейния дългогодишен член Васил Панов, който по съвместителство е и директор Контрол в НАП. Нито от шефа му в ДКХ – зам.-началник на НАП, всичките вкупом подчинени на финансовия министър Горанов. Общото между Найденови и висшите данъчни е, че кой знае защо, макар и вътре в играта, ощетила хазната с огромни пари, те остават недокоснати и от НАП, и от прокуратурата, защо ли?

„Проблемът с тезата на Найденови е, че заобикаляне на закона в търсене на по-изгодно облагане е прилагал и Еврофутбол. А това е не само дружество, в което те са съдружници с Божков, а Боян Найденов е управител до юли 2019 г. Като такъв той се е подписал под отчета, според който дружеството се облага изцяло по реда на онлайн залозите, където таксата е 100 хил. лв. плюс 20 на сто върху печалбата. В нормалните букмейкърски пунктове – 847 на брой, не 1 или 2, обаче залозите би трябвало да се облагат с 15% върху брутната сума, която е чувствително по-голяма. Тази измама продължава с години, но едва сега ДКХ е съставил актове именно за недекларирани такси по Закона за хазарта“, пише Капитал.

Няма как да мине обяснението, че Боян Найденов като управител е бил отговорен единствено за маркетинга, рекламирането на игрите и букмейкърската мрежа, понеже не прави ресорна разлика между управителите. Още повече – при информация за незаконни практики законът задължава да се сигнализират правоохранителните органи. Той го прави едва месеци, след като е отстранен през лятото на 2019 г.

Финансовите отчети на компанията, които той е подписвал, а значи е поел отговорността за тях, са публикувани с умишлено заличени и нечетливи данни. „Така ако при Национална лотария проблемът беше двусмислие в чл.30 ал. 3, то при Еврофутбол вероятно става въпрос за прикриване на класическа офлайн букмейкърска дейност в 847 пункта за залагания (облагана с 15% от сумата на залозите) с онлайн ставката“, припомня Капитал.

Изплатените печалби са общо 407.7 млн. лв., така реално базата за облагане пада до 114.9 млн. лв. а платената такса на ДКХ е точно 20% от нея 22.8 млн. лв. Без разбивка каква част от залозите идва онлайн, не може да се каже каква част от таксата е спестена. За 2017 и 2018 г. общо Еврофутбол е превело на комисията 45.7 млн. лв., а ако целият й бизнес се облагаше с 15% върху залозите, сумата трябваше да е над 150 млн. лв. Над 100 милиона разлика в ущърб на данъкоплатците!

"Любопитният момент е, че отчетът на Еврофутбол е подписан от тримата управители на дружеството, които към момента на заверката му са са Николаос Арсенопулос, Руди Вачкова и... Боян Найденов. Той е сменен през лятото на 2019 г. насред вече разразилия се разрив между Найденови и Божков, като на негово място е вписан Александър Тумпаров, който също беше обвинен като част от твърдяната от прокуратурата престъпна група на Божков. Найденов обаче – не", пише Капитал. Защо ли, след като години наред е поемал отговорност за практиката и е получавал щедро възнаграждение за това?


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени