FACEBOOK

12 г. затвор поиска прокуратурата за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина

12 години лишаване от свобода при строг режим – това поиска прокуратурата по време на пледоариите по делото за убийството на непълнолетния Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г., предаде bTV.

Според държавното обвинение, макар и на прага на пълнолетието, подсъдимият Йоан Матев е разбирал какво прави, а използването на нож за извършването на деянието показва незачитане на човешкия живот.

Защитникът на семейството на жертвата адв. Станислава Каракушева посочи, че са събрани доказателства за убийство по особено мъчителен начин – свидетели са разказали как се е мъчил Георги да диша, докато те са се опитали да му помогнат. В същото време тя отбеляза и че Матев бързо е променил външния си вид и начина си на обличане след случилото се.

Адвокатът напомни за показанията на психоложката на МВР, според които Йоан Матев е разказал именно на брат си Марсел, че случайно е намушкал с нож непознато момче, за да му вземе парите. За тези признания припомни и прокурорът по делото.

Адв. Каракушева поиска граждански иск за семейството в размер общо на 400 хиляди лева и разноските по делото.

Позицията на подсъдимия

„Не съм извършил това, в което ме обвиняват. За убийството разбрах от медиите и от социалните мрежи“, заяви пред съда Йоан Матев.

„В училището бяха разлепени снимки на момче. Не мога да преценя дали момчето прилича на мен или не. През декември 2016 г ми се обадиха вече бивши съученици ( вече бях студент) и ми казаха че всички са били разпитвани за мен. През 2017 г ме задържаха и ми казаха, че брат ми е казал всичко. По-късно разбрах, че брат ми е бил подложен на психически и физически тормоз в полицията по време на разпита“, обяви подсъдимият.

Промяната във външния си вид пък обясни с това, че спрял да се занимава със спорт и не бил променял нищо в профила си във „Фейсбук“.

Неговият адвокат Ина Лулчева подчерта, че няма доказателства нито че лицето, заснето от камерите на БНР е Матев, нито че намереният нож е притежаван от него.

„Техническата експертиза установява, че около 12 ч. Йоан Матев не е говорил с брат си, както твърди обвинението. Не е установено да е ходил до кортовете при брат си“, посочи тя и допълни, че не е било установено и как е бил облечен нейният клиент в момента на престъплението.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени