FACEBOOK

МВР спипа университет в София с милиони фалшиви долари и евро

МВР и Софийската градска прокуратура са провели операция срещу производство на фалшиви долари и евро в столицата. Откритата сума е 4 млн. долара и 3 млн и 600 хил. евро, те са били печатани на територията на ВУЗ, чието име не се съобщава на този етап.

Печатарската машина за фалшиви парични знаци е разположена на териториоята на едно висше учебно заведение. Това каза директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев по време на брифинг във връзка с разкрито производство на фалшиви парични знаци на територията на висше учебно заведение в София.

„В оперативен порядък това, което може да споменем и може би ще бъде интересно за обществеността е, че във връзка с получен оперативен сигнал от колегите от ГДБОП за извършена престъпна дейност в различни форми на съучастие, бяха сформирани няколко екипа от служители на СДВР и служители на ГДБОП, които проведоха процесуално-следствени действия на територията на столицата.

Две жилищни помещения са претърсени, както споменахме преди малко там, където е открита печатарската машина, тя представлява помещение – тип хале, разположено на територията на едно висше учебно заведение. Впечатляваща е стойността на иззетата валута, освен това веществените доказателства говорят за една сериозна престъпна дейност. Тук бих благодарил на колегите от ГДБОП за сериозната оперативна работа. Без тяхното съдействие и тяхната информация, нямаше как да обезпечим това производство“, допълни още старши комисар Хаджиев.

Задаръжани са две лица за престъпление против финансовата система, иззети са фалшиви банктноти в размер на 4 млн. щатски долара и 3.6 евро. Това каза административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова.
Снимка: МВР

„Искаме да уведомим българските граждани чрез вас, че под ръководството на Софийска градска прокуратура се води разследване по досъдебно производство за престъпления по чл. 243 и 244, които попадат в престъпления, които са против финансовата и кредитната система. Работата по случая е започнала преди няколко месеца, като през вчерашното денонощие и днес продължават действията, са извършени по неотложност претърсвания и изземвания на три адреса, като на тези адреси са открити евро и лева – парични знаци, които не са в малка стойност. Говорим за 4 млн. щатски долара и 3.6 млн. евра. Интересното в случая е, че дейността, която е извършвана, е извършвана на територията на Висше учебно заведение от лице, което е имало трудов договор като печатар в това заведение. Печатната машина е запечатана. Иззети са фотоплаки с изображение на еврови банкноти, фотоплаки с изображение на акцизни бандероли, свидетелство за регистрация на МПС, листа с изображение на осигурителна нишка на 50 евро. Повдигнати са обвинения и са задържани до 72 часа две лица – едното от мъжки, едното от женски пол“, заяви още Кирилова.

По думите й са разпитани и свидетели, които дават достатъчно обяснения за настоящия момент, за да се предположи и да се направи основателно предположение, че действително на това висше учебно заведение е извършвана дейност против финансовата и паричната система“.

Имаме данни, че задържаните лица, са част от схема за трафик на неистински пари към Украйна. Това каза директорът на ГДБОП главен комисар Любомир Янев във връзка с разкрито производство на фалшиви парични знаци на територията на висше учебно заведение в София. „Също бих искал да благодаря на колегите от СДВР и СГП. Двете лица нямат криминални прояви, не са осъждани. Говоря за лицата, които са задържани. Имаме данни, че те са част от по-сериозна схема, която е свързана с трафик на конкретните неистински пари към Украйна“.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени