FACEBOOK

Банкнотите от прокурорския удар във ВУЗ били реквизит за сватби и кръщенета

Откритите фалшиви пари при шумната акция на полицията и прокуратурата не били предназначени за престъпна дейност, а само да се използват като реквизит за сватби и кръщенета. Такава версия разказаха пред съда защитниците на мъжа и жената, арестувани от прокуратурата преди два дни и обвинени в печатането на фалшиви пари в сградата на висше училище, съобщава Сега. Адвокатите твърдят дори, че откритата печатарска машина била произведена през 1987 г. и чисто технически нямало как да печата фалшификати.

Самият съдебен състав прие, че към момента няма нито едно годно доказателство, което да сочи, че откритите фалшиви банкноти имат характеристиката на подправени парични знаци. За съда остава недоказано, че откритите банкноти не са само печатни копия, като отчита още експертни справки, според които иззетите банкноти не са изготвени на хартия близка до оригиналната, а именно на незащитена хартия (водните знаци, нишки и власинки са отпечатани, а не са вградени в хартията). Съдът счита и, че няма и причина задържаните да се укрият или да извършат друго престъпление.

Затова и магистратите наложиха най-леката мярка "подписка" на арестуваните мъж и жена. Определението на съда все пак може да се обжалва и протестира пред горната истанция.

Задържаните бяха обвинени в производството и разпространението на неистински парични знаци. Прокуратурата настоя обвиняемите да бъдат оставени за постоянно в ареста. Според мотивите на съда обаче няма достатъчно доказателства, че става дума за подправени парични знаци.

"Сега" припомня, че мъжът и жената бяха задържани във вторник, след като разследващите разкриха печатарска машина в помещение на Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ в София, което е било отдадено под наем. В дома на обвиняемата пък са намерени 1 800 000 фалшиви долара.

От прокуратурата съобщиха на брифинг, че имат подозрения за сериозна схема за трафик на фалшиви пари към Украйна и Западна Европа. Мъжът и жената приемали поръчки за печатане на парите, като получавали около 10% от стойността на поръчката. Тепърва щяло да бъде анализирано качеството на банкнотите, но според МВР то било на добро ниво.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени