FACEBOOK

На ул. БУЛИНА ЛИВАДА нито има буля, нито ливада, но е старото име на Красна поляна

Мнозина ще се запитат защо улица с името Булина ливада, което е доста странно на пръв поглед, е въздълга и направо основна артерия и то не само в жк Красна поляна, но и в съседния жк Западен парк. Има си просто обяснение.

Не, на улицата няма някоя видна буля, нито пък ливада, има само сектантска черква, освен панелките. Ала Булина ливада е старото име на махалата, която днес се нарича Красна поляна. Там е учреден някогашният и влял се в Септември футболен клуб Победа, който не бива да се бърка с едноименните в жк Заимов и селските на Орландовци и на Разсадника.

Трудно ще повярвате, но по времето, когато там има ливада, а не панелки от лазлични последващи десетилетия – от 50-те до 80-те години, отборът е притежавал собствено игрище с 4000 зрители, което никак не е малко за 1925 – 45 година, когато съществува.


Ццц….09:08 08 Mar 202202
+ 2
- 0
Красна Поляна не е махала,а квартал на София.
Може би го наричате така заради циганите,но в Красна Поляна не живеят почти никакви такива човекоподобни,в съседство е махала Факултета и всички цигани който се виждат в Красна Поляна всъщност са от там.
Шоп12:05 20 Jan 202101
+ 3
- 0
Була, на шопски е бяла/руса. В буквален превод означава ливадата на блондинката ;)
 

© sofia.media всички права запазени