FACEBOOK

163 лв. е рекордът за 1 козунак, „само” 49 лв. за безглутенов взема за бройка премиершата Линда

„Като няма хляб, яжте безглутенов козунак”! Нещо такова внушаваше угодническата медийна реклама на великденските обредни хлябове по 49 лева, които приготвяха в сладкарницата на съпругата на премиера Линда Петкова.


Цената е 8 – 10 пъти по-висока, отколкото е в повечето пекарни и 20 пъти повече, отколкото струват заводските козунаци в големите вериги за хранителни стоки.Явно с мисъл за народа, ударен от рекордна за 15 години инфлация, която дори според официалната статистика на НСИ надмина 12%, Линда Петкова пусна и по-малки козунаци „само” за 29 лв.


Съпругата на премиера обаче не беше направила добре планирането на обема на продукцията си в 2 варианта: със стафиди и плодове и с шоколад и бадеми, тъй като още на 1 - 2 април – три седмици преди Великден, приключиха бройките на нейната уж здравословна вариация на класическа кулинарна тема.



Всъщност, глутенът изобщо не е проблем за 99% от хората, а само за 1% с вродена непоносимост. Даже лишаването от глутен може да развие опасни заболявания, както показват последните, в това число и от родината на Линда – Канада, сериозни научни изследвания.

Козунаците на премиершата обаче далеч не бяха рекордьорите по цена в София и България.

Съвсем близо, на неколкостотин метра от сладкопекарната на Линда, в престижния бутик за гастрономия Кюше на ул. Оборище, досами дома на Лили Иванова, козунаците Долче и Габана аха да ударят 100 лв.



Макар произведени бая отдавна – преди месеци, и най-вероятно свежи, посредством различни консервиращи добавки, заради престижността на бранда от Италия и красивите кутии, козунаците с марката на дизайнерите се продават за 96 лева бройката.


Същите могат да бъдат намерени и на още няколко места в София – в магазинчета за италианска гастрономия. Като цената на някои места е наистина „солена” – 129 лв.



Вярно, в комплекта, заедно с неголемия козунак, влиза и бурканче със сладко за мазане, но това не променя особено много непропорционалната на разума цена.

ВИП личностите, които могат да си позволят да купят престижния козунак се надяват, че за разлика от цялата продукция на Долче и Габана в модата, която се произвежда в Китай, поне великденските обредни хлябове са направени в Италия.

Всъщност, тайната на коломба (гълъбица), както се нарича на Апенините козунакът специално за Възкресение Христово, а не панетоне, както пишат някои дори от продаващите го – такъв е козунакът само за Коледа на Ботуша, е в супер качественото брашно, което превърнато в тесто е пушисто.

Италианското не става на камък в стомаха като българското, което по признание на всички чужденци, посещаващи родината ни, независимо в какъв вид го опитват, е доста некачествено, макар също да си е скъпо.

И все пак се оказва, че не Долче и Габана са рекордьорите по цени на козунаците у нас, дори при 129 лв. за бройка.

Досега върховното за този Великден в София регистрирано от 19 минути постижение е от невероятните 163 лв. и е българско дело, с което известен икономист сподели, че е бил изненадан пред празника от жена си.

 

Наталия Каменова

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени