FACEBOOK

10 топлофикации на Ковачки са получили 43,842 млн. лв. от Фонд Сигурност на електроенергийната система: Манолова

Десет топлофикационни дружества, които са собственост на Христо Ковачки, са получили 43,842 млн. лв. от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС) в последните осем месеца. Това са средства, които може да се използват за намаляване на цената на тока за бизнеса и гражданите, а не да бъдат дадени на топлофикациите.

Това заяви председателят на Комисията по ревизията Мая Манолова на заседание на комисията, на което се изслуша ръководството на Фонд „Сигурност на електроенергийната система". Изслушването е във връзка с вдигането на цената на тока. По темата беше изслушан и Александър Йорданов – член на КЕВР.

Манолова заяви, че предоставените документи сочат за наличието на схема за източване на фонда вследствие решенията на КЕВР за вдигане цената на тока.

Манолова посочи, че десетте топлофикации са водили дела срещу определянето на цената на тока и парното от комбинирано производство и са спечелили тези дела срещу КЕВР. Топлофикациите са си намерили схема да си дърпат десетки млн. лв. през ФСЕС и КЕВР спомага тази работа с решенията си, каза тя.

В случаите, в които се стигне до решение в полза на гражданите, КЕВР не си 

променя решението и не плаща на гражданите - решението им е непоклатимо. Решението обаче се променя, ако топлофикациите са го обжалвали. Тогава ФСЕС изплаща надплатените средства на топлофикационните дружества и те са доволни. КЕВР се е съобразил със случая, в който печелят частни субекти, а не гражданите, допълни Манолова и посочи, че така КЕВР не работи за интереса на потребителите, а за този на топлофикациите.

Кристална топка ли имате, че определяте цената на тока за година напред, а като излязат грешни изчисленията ви, гражданите надплащат сметки за 20 млн. лв., попита Манолова представителя на КЕВР и добави, че ще внесе промени в закона прогнозните цени на тока да се правят за 3, а не за 12 месеца напред.

Александър Йорданов от КЕВР се оправда с решения на съда, които регулаторът следвал, но Манолова го попита нарочно ли КЕВР се защитава в съда така, че да загуби делата. За последната година КЕВР е загубила тока 10 дела, стана ясно от документите, разгледани на заседанието.

Изпращате ли юристи по тези дела или просто ги губите? Странно е по отношение на тези топлофикации КЕВР да си промени решението. Случвало се е граждани да спечелят дело срещу висока цена, но никога не се е случвало да се промени решение на КЕВР и да се върнат пари на гражданите, обърна се Манолова към представителя на регулатора.

Тя посочи още, че регулярните плащания от ФСЕС към ТЕЦ „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Марица Изток 3“ за купуване на квоти за емисии от парникови газове са в размер на 1,5 млрд. лв. за три години. Как правите проверка и как контролирате цените на количествата, на които е следвало да се закупят, попита още Манолова.

Боряна Каменова от Управителния съвет на ФСЕС посочи, че не се контролират цените, по които централите купуват емисиите за парникови газови и се проверяват по получени фактури.

Манолова обяви, че комисията ще продължи изслушванията в сектор енергетика във връзка с високата цена на тока и прогнозира социално напрежение, ако законното източване на фонда не спре.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени