FACEBOOK

1 млрд.лв. поръчки без конкурс за фирмата на Таню от с.Разбойна, където е работил шефът на държавния ЕСО

Най-големият скандал в Плана за развитие на България във варианта на Борисов 3 са парите за Електроенергийния системен оператор на стойност 511 млн.лв. – това са 5 на сто от всички средства за развитието на страната в следващите 50 г., давани от ЕС по въпросния Нов Маршал. И е второто най-голямо перо след любимото на миналата власт топлоизолиране.

Заложено е те да отидат за нечуваната фирма ЕМУ от село Разбойна, Търговищко. Странно ли е, че именно там енергийният министър в кабинетите Борисов 2 и 3 Теменужка Петкова беше водач на листата за изборите на 4 април? Едва ли, като се погледнат отчетите на дружеството, което след поемането от нея на поста вдига приходите си над 4 пъти (400% при ръст на икономиката от 13%), а печалбата – над 15 пъти  (1500%).

Като при това още няма данни за 2020 г., когато е най-големият бум във финансовият поток от джоба на данъкоплатеца към селската компания!

А дали е случайно, че въпросната фирма досега е взела поръчки за над 400 млн. лв. от Електроенергийния системен оператор? Едва ли, като имаме предвид, че неговият директор Ангелин Цачев е работил в селското дружество.

И, разбира се, собственикът на фирмата Таню Танев е агент Щокман на комунистическите тайни служби.

Сигнал за връзката между всички тези случайности стана ясна от сигнали до комисията на Мая Манолова в 1-месечния пролетен парламент, които бяха извадени на светло от депутата на Слави и неговата партия Има такъв народ Георги Геогиев в телевизията Седем-осми.

Разследване на Капитал показва, че тези поръчки, които са почти изцяло давани без конкурс и реална конкуренция – любим похват, известен и от поръчките на червения депутат Петър Кънев, за които често пишем.

И по случайност цените са завишавани до 50% спрямо пазарните, както съобщава Капитал:

„Фаворизирането на ЕМУ започва през 2018 г., когато начело на

държавната ЕСО изненадващо застава Ангелин Цачев. До онзи момент той е ръководител на отдел Инвеститорски контрол (средно мениджърско ниво) и малцина в енергийния сектор са чували за него, а за обществото е напълно непознат. Затова решението на Теменужка Петкова да го назначи за директор (тогава това ставаше без "конкурси") на една от най-ключовите държавни фирми, която по това време раздаваше милиони за студен резерв на централите на Христо Ковачки и Ахмед Доган, предизвика силно учудване.

По този повод в интервю за БНТ дори тогавашният икономически вицепремиер Валери Симеонов определи Ангелин Цачев като притеснителна фигура. Но по-интересното е, че Симеонов свърза Цачев с основната фирма, която ще извършва подмяната на 400 киловолта далекопроводи срещу общо 500 млн. лв. Тази фирма е от Търговище, каза Симеонов, и уточни, че става дума за Електромонтажно управление (както е пълното име на ЕМУ. Важен детайл е, че в онзи момент (януари 2018 г.) нямаше въобще задвижена процедура за тези ремонти. "Ангелин Цачев е близък с Таньо Танев, съсобственик на фирмата", обясни бившият вицепремиер, подчертавайки, че не е възможно тези зависимости да се премълчат.

Думите на Симеонов се потвърждават - ЕМУ е основен изпълнител на проектите за разширение и ремонти на електропреносната мрежа. Към момента само не е достигната споменатата сума от 500 млн. лв. (конкретно за ЕМУ са около 320 млн. лв.), но с този темп на възлагане в следващите месеци и това може да стане.

От 2007 до 2011 г. Цачев наистина е работил в ЕМУ като ръководител направление Подстанции и съответно е бил служител на Танев. Но заедно с това не намират нищо притеснително в този факт и последващите поръчки за стотици милиони, които ЕМУ печели от ЕСО.
В момента пък върви процедура по преназначаването на Цачев като изпълнителен директор на ЕСО за още един мандат, а паралелно с нея ГЕРБ опитват в последния момент да сменят Надзорния съвет на дружеството, така че
да запази пълната си власт над него. По-интересното е, че с тези рокади в държавната компания влиза и още един близък до ЕМУ и Таню Танев човек - адвокатът Александър Тричков. Той е избран за "независим" член на надзора на ЕСО, като преди това е представлявал дружества на Танев и е работил по негови инвестиционни проекти.

Веднага, след като Ангелин Цачев става директор на ЕСО, се прави опит да се осигури бързо включване на ЕМУ в големите обществени поръчки. За целта на 20 март 2018 г. Цачев издава заповед за спирането на поръчката за нов електропровод между Марица изток и Бургас за 119 млн. лв., която е в напреднала фаза и предстои класиране на кандидатите. Паралелно с това в края на 2018 г. Ангелин Цачев обявява и мащабна поръчка за сключване на рамкови споразумения за 70 млн. лв. с фирми, които да извършват ново строителство и реконструкции на електропроводи. В нея участват шест компании, но до финалното класиране са допуснати само две - ЕМУ и близката до нея Импулс Ко. Именно с тях са сключени и четиригодишните рамкови споразумения, по които започват да се възлагат всевъзможни дейности.

При слаб контрол, какъвто е в България, рамковите споразумения може да се използват като празни чекове. В случая с ЕСО е точно така - въпреки първоначалния бюджет от 70 млн. лв., по договорите на ЕМУ и Импулс Ко вече са платени 220 милиона по над 80 отделни контракта. А до изтичането им има още над две години и сумата със сигурност ще нарасне значително.

Големият проблем тук е, че тези средства се дават наготово, без реална конкуренция, тъй като не се провеждат отделни обществени поръчки за допълнителните дейности. Така се заобикаля законът, за да се дадат парите на предпочитаната фирма, като има и основателни съмнения, че поради липсата на алтернативни оферти се прахосват обществени средства. Това е схемата, по която държавната и вече скандално известна мегакомпания Автомагистрали извършва поддръжка и ремонт на магистралите.

Вече е сигурно, че ЕМУ и Импулс Ко ще получат още един огромен бонус от ЕСО по линия на рамковите споразумения. С няколко обявления за изменение на въпросните споразумения в периода от 11 до 18 май Ангелин Цачев е осигурил възможност през тях да се изпълни и мегапроекта на ЕСО за модернизация на електропреносната мрежа за 511 млн. лв. от Плана за възстановяване.

Записано е, че при одобрение на проекта на ЕСО за половин милиард лева ще се подпише допълнително споразумение с ЕМУ и Импулс Ко, което ще урежда подробно правилата и изискванията на финансиращия орган, ако такова е необходимо. "Всички останали разпоредби на сключения между страните договор остават в сила без изменение", пише още Цачев.

Но използването на рамковите споразумения може да се окаже сериозен проблем, тъй като в условията на търга за сключването им ясно е посочено, че те няма да се използват за проекти с европейско финансиране. Брюксел изисква прозрачност и конкуренция, каквито в случая напълно липсват, защото няма да има възможност други фирми от страната и от ЕС да участват с оферти за тези проекти.

Може би за да не си навлече проверки от ЕК, Ангелин Цачев е предприел алтернативен подход. По примера на АПИ и Автомагистрали той е създал дъщерно дружество на ЕСО - ЕСО инженеринг, на което ще може да възлага инхаус поръчки и след това тайно да превъзлага дейностите на подизпълнители като ЕМУ.

Засега служебният министър на енергетиката Андрей Живков, който впрочем е бил председател на управителния съвет на ЕСО до назначаването на Ангелин Цачев през януари 2018 г., не е обявил дали и как ще действа с конкурсите на ГЕРБ за назначения в енергийните дружества, както и дали ще прави ревизии на някои от тях.

Електромонтажно управление - Търговище, е било част (клон) от бившите държавни едноименни дружества, които са поддържали и изграждали електропреносната мрежа на страната преди 1989 г. То става собственост на Таню Танев още в началото на 90-те . Капиталът на дружеството е 7,1 млн. лв. Мажоритарен собственик е Таню Танев, а миноритарни акционери са Румяна Василева, Пламен Тодоров, Мирослав Панов, Младен Методиев и Ливий Катан.

През годините компанията е изпълнявала основно поръчки на електроразпределителните предприятия на ЧЕЗ, ЕВН, Енерго-про, както и на държавната ЕСО. Видимото увеличение на приходите и печалбата обаче настъпва през 2019 г., когато започва да се изпълнява рамковият договор с ЕСО. По всяка вероятност за 2020 г. резултатите ще са още по-добри.

Извън енергийните дейности дружеството стана популярно през 2019 г. със строежа на високата сграда Резиденс 63 в столичния кв. Манастирски ливади - запад, която се сключи с изключителното съдействие на местната власт. От публикация на Медиапул става ясно, че само за седем месеца е променен подробният устройствен план (ПУП) на терените, а главният архитект на София Здравко Здравков ги отрежда за изграждане на нови сгради и дава възможност на ЕМУ да строи. Проектите са съгласувани много бързо, въпреки че дори нямат излаз на улица - проблем, който спира всички останали инвеститори, освен ако не изградят такава за собствена сметка. За да се преодолее този проблем светкавично е осигурен автомобилен достъп до сградата през общински имот на вътрешната улица Синанишко езеро, но това е доста неудобна алтернатива за 42-метровата сграда, разположена иначе само на метри от бул. Тодор Каблешков, като я разделя малък частен имот. Съдът обаче блокира намеренията на Столичната община.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени