FACEBOOK

Шефът на КЗП с мезонет за €500/м2, „забравил” да декларира съседния свой апартамент, кумове са си с просветния министър, жените им – съдружнички

"114 квадрата с включена така модната сред властовите ни кадри голяма покривна тераса, колкото двустаен апартамент, на централния бул. Стамболийски за 120 000 лв. или 527,41 евро е истинска сензация, но за шефа на Комисията за защита на потребителите явно чудото е реално", разкри и доказа с нотариален акт сайтът Проватон.

Данъчната оценка е малко по-ниска от изповяданата стойност на сделката, но е поне 3 пъти под пазарната цена, на която законът изисква да се вписват имотите. Държавата продава сходен апартамент в широкия център за 1379 евро на кв.метър, между частни лицата цената може да бъде и по-висока.

ВИЖ ДОКУМЕНТИ ТУК!

А Димитър Маргаритов е юрист. Висшият чиновник, който е най-добър приятел и са си кумове с просветния министър, когото вчера уличихме в доста скандални цени на имотни сделки и съмнителното им вписване в декларацията му пред КПКОНПИ, я е сключил на 11.12.2018 г.

Съседният апартамент също е собственост на Маргаритов и срещу него е записана още по-сензационна цена – 90 900 лв., както разбираме от текста по кредита, отпуснат му за новата покупка и описан в нотариалния акт. Интересно е обаче, че подобна собственост не фигурира в декларацията на Маргаритов пред КПКОНПИ. Нито за 2018 г., нито за предишната 2017 г.

Така се разбира защо на негово име и на съпругата му Мария фигурират 2 ипотечни кредита, след като признават 1 жилище.
Единият е към любимата ДСК, финансирала сделките за 2 от апартаментите на Владислав Горанов, на Цветанов, на министъра на образованието Красимир Вълчев, а и на Маргаритов. Той е за 62 906 евро или 123 033 лв.

Важно е да отбележим, че съпругата на Маргаритов бе описана от нас като съдружничка на жената на министъра на образованието в консултантска фирма и шеф на фондацията на най-голямото издателство за учебници Просвета , работеща като консултант за европейската агенция на МОН, което е ужасяващ конфликт на интереси, предвид роднинството с министъра.

Към него фамилията прибавя втори ипотечен кредит, вече за декларирания апартамент, който е отпуснат от ПроКредит Банк и е за 245 500 лв. При неизплатен стар. Истинско чудо в банкерството.

И така 400 000 лв. борчове при 2 заплати от по 3000 лева на месец на двамата.
Ако едната заплата отива само за банкови разходи, как се поддържат 2 жилища, плаща се наем 600 лв., деклариран пред КПКОНПИ за 3-то, та и за година се спестяват 25 000 лв., пак според вписаното от Маргаритов в документа му????
Тук прибавяме важната информация, че предишната година, без да декларира какъвто и да било имот, семейството пак има 2 ипотечни кредита, които вписва пред КПКОНПИ.

Единият е за 47 113 евро, а другият за 64 698 евро, като и при двата е вписан „остатък”. Тоест, плащало се е нещо, но неясно какво.
Пък и нищо не е продавано, поне според вписаното в декларацията, която задължава по закон чиновниците да си признаят цялото имущество.
В левове дълговото бреме, преди поемането на нов четвърт милион борч, е 218 683 лв. или семейните доходи за повече от 3 години на фотосинтеза.
Ако приемем, че новият кредит покрива старите, не е ясно откъде се допълват пари за цената на последния апартамент, таксите по придобиване и ремонта на новозакупеното от Маргаритови жилище.

Без човек да бъде юрист или счетоводител, ясно е, че сметката не излиза с много хиляди лева.
Странно, че банката не му е мислила дълго: кредитът е сключен същия ден като сделката и е със срок 324 месеца – отново изпадане от рамката – 27 години. Защо не обичайните 25 или 30?

Така се защитават потребителите явно.
Помолен за коментар министърът на образованието подчерта, че няма общо с делата на Маргаритов, нищо че са роднини.

В следващия епизод от сагата за двете семейства ще прочетете как кумът Маргаритов дава от управляваната от него Комисия за защита на потребителите на пр-агенцията на министершата Вълчева договор за 30 000 лв. А кумата Маргаритова, съдружничка на министершата, взема насрещно през своята организция проекти от европейската агенция на Министерството на образованието на министър Вълчев.

Ще зарадваме и българския еврокомисар Габриел с новината как „наши” хора харчат парите по европрограма Еразъм +. И то за тотални безсмислици.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени