FACEBOOK

Тройно набъбна - до 51,6 млн., ремонтът на Графа и Славейков

Кафенета заместват книжния пазар

Дърветата на пл. Славейков и по ул. Шишман ще бъдат изсечени при предстоящия ремонт и ще бъдат подменени с нови, защото били "опасни". Кафенета ще заемат книжния пазар на площада, който става временен - само в петък, събота и неделя. Сергиите по ул. Граф Игнатиев откъм страната на храм Св. Седмочисленици се прехвърлят на отсрещния тротоар, но ще ги има само в петък и ще продават само плодове и зеленчуци, а не и чорапи, фанели и гащи, както е сега. Бетонни и гранитни павета ще заменят асфалта в няколко малки централни улици. „Златни” плочи, които ще са от бронз, ще бъдат част от т. нар. „златна” линия, която ще открои забележителностите в центъра на столицата, пише Mediapool. „Златната линия” ще започне от пространството между сградите на Народното събрание и Българската академия на науките и ще продължи по Шишман, ул. Граф Игнатиев и бул. Цар Освободител. Това предвиждат работните проекти за обновяването на част от центъра на София. Те са дело на архитектурно бюро А.Д.А., което спечели конкурсите за две от общо четирите зони.
Обществените поръчки за зона 2, която обхваща ул. Граф Игнатиев и площадите край него и зона 4 – пространството около храм-паметника Александър Невски са пуснати от Столичната община на 31 март, а документацията към тях бе публикувана на 3 април.
Ремонтът на двете зони ще глътне около 43 млн. лв. без ДДС или 51,6 млн. Сумата е значително по-висока спрямо първоначалната сметка от около 15 млн. лв. без ДДС за двете зони. В нея обаче не беше включена подмяната на подземната инфраструктура – основно ВиК. Столичната община се надяваше този разход да бъде поет от концесионера Софийска вода, но очевидно той не се е съгласил, въпреки че получи 18% увеличение на цената на водата и от 1 април 2017 г. и общината му е съакционер с 23%. Средствата за ремонта идват от еврофондовете чрез ОП Региони в растеж.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени