FACEBOOK

Топзърнари купиха за 4М мухлясалия хотел България в Добрич в странна сделка, имат остров на Малдивите и флотилия самолети

С нов собственик е вече тризвездният хотел България в Добрич, който е на мегдана, най-старият е и е соцемблема на града вече 40 години. Това съобщи единственият професионален сайт за туризъм у нас TravelNews. Сделката е интересна заради страшния рев на зърнарите покрай падането на цените на житото, но не и на хляба и другите тестени изделия у нас с вноса на украински култури. Аферата има и светска окраска.

Досегашният собственик Дарик имоти България АД продаде хотела, придобит по време на приватизацията от една от компаниите на Радосвет Радев. Наследниците на бизнесмена, които шеметно разпродават имотите на ексагента на ДС, го пласираха за 4 милиона лева, съобщава местния сайт pronewsdobrich.bg. Той беше оценен на 3 998 700 лева от вещи лица през февруари тази година.

Цената е силно завишена предвид състоянието и особено – поради безрадостните перспективи на мухлясал хотел в мъртвия откъм туризъм областен град. Така че смисълът от сделката очевидно не е икономически или поне не се прави с цел печалба.

Новият собственик е компанията Хотел Добрич ЕООД, като сделката е сключена на 12 април, но е вписана в Търговския регистър на 20 април 2023 г., показва справка в него. Собственик и управител на фирмата е Борислав Бонев Петков, който по информация на TravelNews е свързан със зърнопроизводителите и едни от големите арендатори в Добруджа – братята Иван и Илко Павлови от Генерал Тошево.
Тримата не бяха открити за коментар по отношение за развитието на хотела в бъдеще. От комплекса обясниха, че ще се запази дейността му.
Борислав Петков поема управлението от съпругата на покойния вече Радосвет Радев - Димка Иванова Михайлов-Радева.

Комплексът е с площ 9 467, 68 квадратни метра. Сградата се намира на площада на областния град. Хотелът е на шест етажа, с общо 210 легла в 53 стаи. Първият и вторият етаж се отдават под наем за офиси. Комплексът разполага със заведения за хранене - основен ресторант България, друг панорамен ресторант, лоби бар, бар-мецанин и казино, две конферентни зали, съответно със 75 и 40 места, перално стопанство и паракотелно. Има огромен паркинг с възможности за допълващо застрояване (МОЛ - търговски център).

Урегулираният поземлен имот е с площ 9500 квадрата, разгънатата му застроена площ пък е 22 000 кв. м. Само за сравнение, сградата на Телефонната палата на жълтите павета, също 22 000 кв. беше продадена за 22 млн.лв., но местоположението и стойността са несравними.

От 2021 г. хотелът се управлява от децата и съпругата на Р. Радев. През ноември миналата година сградата с офисната част, разделена на 33 самостоятелни обекта, е била ипотекирана в УниКредит Булбанк за 9 623 000 лв. На 15 ноември договорната ипотека е била заличена.

Новият собственик на Хотел България ЕООД е Хотел Добрич ЕООД, учредено на 25 октомври 2022 г., показва справка на TravelNews в Търговския регистър. Негов едноличен собственик и управител е Борислав Петков. Той е бил съдружник в компанията Градска среда ЕООД, която сега е на Илко Павлов и се управлява от него и сина му Кирил Павлов, показва справка в Търговския регистър.

Братята Иван и Илко Павлови са първите арендатори в Добруджа, стартирали през 1990 г. В момента обработват над 48 хил. дка в 12 землища на община Генерал Тошево, Добричка област. Те са и първите носители на отличията Млад фермер и Агробизнесмен на България през 1992 и 1993 г. Понастоящем Иван Павлов е председател на клуб Агробизнесмен на България. Фамилията Павлови включва и младото попълнение от общо четирима наследници, които макар и с дипломи по право, ще продължат да развиват семейния бизнес.

При мониторинг на водолюбиви птици в района на Дуранкулашкото езеро на 6 май 2020 г. екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) установи, че гнездовата колония на големите корморани е напълно унищожена. Всички дървета, където гнездяха кормораните бяха изсечени и подготвени за извозване. За нарушението бяха обвинени братята Иван и Илко Павлови. Синът на Иван – Христо Павлов, е лидер на ГЕРБ в община Генерал Тошево. Преди последните президентски избори регионални медии обявиха, че двамата братя са вечеряли с президента Румен Радев в Балчик.

Добруджанските зърнопроизводители Илко и Иван Павлови от години демонстрират неограничени финансови възможности. Те са известни в цяла Североизточна България като най-големите мултимилионери в земеделието.

Преди години събраха погледите на летуващите по Северното Черноморие с лукса, с който превърнаха бившата популярна в близкото минало дискотека Арена в свой частен дом, разположен на първа линия до крайбрежната алея в Балчик. Палатът е само на 300 метра от Двореца на румънската кралица Мария и прословутата му уникална ботаническа градина. Според медийни публикации те разполагат и с няколко собствени самолета, скъпи автомобили, къщи на Малдивите и дори притежават собствен остров в Индийския океан.

Пламен Валентинов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени