FACEBOOK

Теренът е държавен: ЧЕЗ ли уби детето пред болницата или Здравното министерство, или и тези, и онези са виновни?

Всеки от нас можеше да бъде на негово място, защото няма как иначе да пресече бул. Гешов. 16-годишно момче загина от токов удар при пресичане на пешеходна пътека пред държавната болница Св. Иван Рилски, където има и оживена спирка на няколко тролейбуса и автобуса. В са и други големи здравни заведения със засилен особено в момента поток – Инфекциозната болница и Военно-медицинската академия са от двете страни на мястото.

Експерти от Министерството на здравеопазването ще извършат проверка на мястото на трагичния инцидент. Странно е как е възможно изобщо да е допуснато първо наличието на търговски обекти на входа на здравното заведение и второ, на напълно необезопасени кабели точно на такова оживено място.

А такива са стотици в София, ако не са и хиляди. Столичната община непрекъснато прави проверки, но невинаги ЧЕЗ, районните кметове и наемателите предоставят необходимите документи. От днес обаче, освен непрестанни, ревизиите стават и повече от строги, категорични са от кметството.
Отделна проверка по случая е назначена и от кмета на район Триадица.

Пет са търговските обекти, които са разположени на тротоара в близост до светофара на булевард Иван Гешов върху чиято шахта детето е стъпило, а там е покосено от удара. Два от тях вчера бяха затворени.
Конкретният павилион, от който е кабела, е на държавен терен на държавната болница и това е категорично установено.

"Всеки си прехвърля топката на някъде. И това е, нещото, което утре ще се забрави и нещата ще минат, както всичко минава досега. Жалко за детето".

"Да. Аз също тука сменям транспорта и се притеснявам, защото имам двама внука, които пътуват с градския транспорт".

"А кой според вас трябва да понесе отговорност?"

"Който е дал разрешение да се монтира павилионът".

Така коментираха пред БНР анкетирани на местопрестъплението – защото става въпрос за убийство и то е умишлено, понеже някой е трябвало да контролира какво свързва с мрежата и дали кабелите за ток са обезопасени. И ТОВА Е ЧЕЗ, категорични са специалистите.

По думите на кмета на район Триадица Димитър Божилов, обектът е разположен в двора на болница и е бил захранван с ток от въпросната шахта.

"Там собствеността не е общинска. Нямаме правомощия и не сме информирани. Ще предоставим всъщност цялата информация, която е необходима на разследването, така че този път наистина да има някой отговорен".

Кметът на Триадица е абсолютно прав – тротоарите са общински, но терените на държавните болници, които вземат и парите от павилионите, а с това поемат и отговорността за тях, са държавни.

„След като установихме, че теренът е държавен, в момента се събира документация, за да се види кой е включил и кой плаща сметката за тока – наемателят или болницата, т.е. кой е виновен за случая”, научи 19 минути от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Тя е разгледала всички планове и скици и съмнение няма:

ТЕРЕНЪТ Е ДЪРЖАВЕН, Т.Е. НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени