FACEBOOK

Тайните конкурси на Нинова в Министерството на икономиката и индустрията

На 27.06.2022 г. на страницата на Министерство на икономиката и индустрията в раздел,,Обяви и търгове“ изненадващо се появиха Публични покани за набиране на членове на Съвета на директорите на водещите държавни дружества под опеката на Министъра Корнелия Нинова -,,Държавна консолидационна компания“, ,, Национална компания индустриални зони“ ЕАД и БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ЗА ЕКСПОРТНО ЗАСТРАХОВАНЕ” ЕАД, ГР. СОФИЯ. Същите бяха с рекордно кратък срок за кандидатстване от 3 дни, което навежда на мисълта, че конкурсите трябваше да минат тайно без много шум за близките до Нинова кандидати.


Явно Нинова и хората около нея и Калоян Методиев в Министерството подцениха ситуацията и смятаха, че ще поставят всички останали евентуални кандидати пред свършен факт, като целта беше срокът за кандидатстване да
изтече преди някой друг да се е ,,усетил“. Въпросната схема обаче излезе в медиите, вдигна се шум, появиха се независими кандидати и това явно много уплаши Нинова и Методиев, които иначе тръбят за прозрачно и професионално управление на държавните дружества и незнайно защо вместо да адмирират големия интерес откъм кандидати и възможността за истинско състезание и избор между най-подготвените и подходящи кандидати, скорострелно решиха да прекратят конкурсите.


Приказките за прозрачност се изпариха в мига, в който се появиха наченки на истинско конкурсно начало. По начина, по който Корнелия Нинова организира и проведе избора за председател на БСП и вътрешните партийни органи – със заплахи и отстрелване на неудобните, сега са на път да бъдат проведени и конкурсите за държавните дружества.


Бърза справка на сайта на Министерство на икономиката и индустрията показва, че към момента прекратените конкурси в раздел ,,Обяви и търгове“ са скрити и се виждат едва когато се 

избере годината от филтъра – 2022 и месец юни от падащото меню. Може да се направи обосновано предположение, че в Министерството се готвят да ,,скрият“ с технически средства обявяването на нови конкурси, които също като предходните, трябва да ,,минат“ без много шум и най-вече без истински конкурс и подбор измежду различни кандидати. В очакване сме в падащото меню да се появи нова секция месец ,,юли“, в който да бъдат ,,публично“ обявени новите конкурси.

Недоумение буди представата на Министър Нинова за прозрачност в управлението на държавните дружества, каквото недоумение буди и избора на професионалисти, които следва да бъдат служебно назначени след провеждане на тайни фиктивни конкурси. Явно опита и професионализма са оставени на заден план и по-важните качества са лоялност и готовност за изпълнение на спуснати отгоре задачи. Това не е изненада за тези, които познават Нинова и Методиев и следят кадровата им политика вътре в БСП.


Със същия замах, с който Министър Нинова съсипва партията си, сега се опитва да съсипе и водещите държавни дружества, поставяйки на ключови ръководни позиции удобни за нея калинки и сменяйки предишните ръководства, които оставиха след себе си работещи компании със завидни и рекодни резултати. Напомняме, че ПР-а,който Нинова си направи с одобреното и високо оценено от ЕК проектното предложение на НКИЗ за създаване на Европейски цифров иновационен хъб, е изцяло дело на предишното ръководство на дружеството, което беше сменено, защото не се справя с работата. Явно обаче се е справялодостатъчно добре според Европейската комисия и в последствие дори според самата Нинова, която си направи нарочен ПР с него.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени