FACEBOOK

Спираме фондовете на такива като България: Премиерът на ЕС

“Еврофондовете ще се отпускат в зависимост от спазването на върховенството на закона в държавите членки на ЕС”, обяви в ЕП шефът на ЕК Урсула фон дер Лайен. От думите и се подразбира, че посланието е отправено в т.ч. и към България.

В първата си реч за състоянието на съюза тя остави тази спорна тема за заключителната част, където каза: "Комисията отдава най-високо значение на върховенството на закона. Затова ще защитим парите от бюджета по програмата Следващо поколение ЕС (750 млрд. евро) срещу всякакви измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на преговори."

"Миналия месец ни напомни колко сме уязвими - наш дълг е да пазим правовата държава и да поддържаме честността на европейските институции, независимо дали става дума за закони... или продажба на паспорт. Европейските ценности не са за продан," каза още шефът на ЕК.

"Не ви харесва това, което чухте? Засегнах ви? Да, защото ви заболя, когато чухте по какво именно се различаваме. Това е демокрацията. Ще трябва да ме изслушате", каза невъзмутимо Фон дер Лайен.
Преди края на месеца комисията ще излезе с доклада си за правовата държава - ранно средство за откриване на проблеми, което да е отправна точка за всички членки, "за да няма отстъпление от общите принципи", посочи тя.

Този доклад се очаква на 23 септември. Той ще покаже състоянието на върховенството на закона във всички държави и ще бъде продължение на Механизма за сътрудничество и проверка, чрез който до момента се упражняваше наблюдение само над България и Румъния. За първи път наблюдението ще се съчетае с финансови санкции за държавите, които системно показват неуважение към базовите принципи на ЕС.

Ръководители на три политически групи подкрепиха веднага инициативата за обвързване на европейското финансиране с върховенството на закона. Това са: Прогресивния алианс на социалистите и демократите, Обнови Европа (либерали) и Зелените.

"Нужни са мерки във върховенството на закона - не само за Полша и за Унгария, но и за всички други". После тя назова и България, като изтъкна, че "трябва да се подкрепят онези (в България), които се борят в защита на основните ценности", заяви шефката на зелените Ска Келер от Германия.

Снимка: ЕПА




Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени