FACEBOOK

Подсъдима е член на КЗК и НС на БСП от квотата Нинова – Р. Овч., обвиняем заедно с нея

Действащ член на Комисията за защита на конкуренцията и на Националния съвет на БСП от квотата на Корнелия Нинова и Р.Овч. – осъден вече на две инстанции за икономически престъпления, е подсъдима заедно с него, а името й е Анна Янева. Малцина са чували за нея, въпреки че беше не само заместник-министър на Овчаров при Тройната коалиция, но си върна поста в Министерството на икономиката като зам. и в кабинета на очертаващия се повторен кандидат за президент от ДПС Орешарски. Беше и наследник на Р. Овч. Като шеф на Софийската организация на БСП, която кръгът Овчаров – Нинова, също заместник-министър на червения ветеран при Тройната коалиция, иска да разбута веднага след изборите. Двамата с Янева са обвнинени за нанесени на държавата щети за 16 000 000 лв. и както пише сайтът crimes.bg подписът под документа, на който се базира основното обвинение е именно на Янева, която е замествала министъра в командировка по негова заповед. Тя днес не си спомня, както сама коментира пред 19 минути, само помни, че я били оправдали на двете досегашни инстанции. Ала следва трета.

Янева не си спомни също дали, пак докато е замествала министър, но в кабинета Орешарски, е подписала удължаване на концесията за добив на злато в мината Челопеч на канадската компания Дънди прешъс. Известно е, че по онова време държавата се съгласи да взема 0,75%, които бяха вдигнати до 1,5% от декларирания от самата компания добив, без да има контрол върху реалните количества, без да взема процент от допълнително добитите ценни метали, извън злато и сребро. В другите държави – даже в най-банановите републики, процентът е над 30, обичайно е над 50, а в страни като Азербайджан е 90% за хазната. В случая с Челопеч, ако съдим по отчетите на самата Дънди, става въпрос за продукция за около милиард лева годишно, от която България вземаше 7,5 млн., а след корекцията вече при Борисов – 15 млн. лв. Ако вземахме, колкото другите държави, може би щяхме да имаме по-прилични болници, достатъчно и нови линейки, нормални пенсии...И това не е химера. Парите наистина са колосални. Милиард годишно!

Анна Янева не си спомни пред 19 минути и още една интересна история. Подписа, пак по заместване на министър, сложен под разрешение за добиване на строителни материали от декларирания съдружник на Ахмед Доган – Румен Гайтански.

„Анна Янева, човекът, който винаги подписва, вместо министрите”, предложи слоган за членката на КЗК и на висшия орган на БСП виден политик.
Информацията по всички тези казуси, по които тя няма спомен, а във всеки от казусите стават въпрос за многомилионни бизнеси, може пък да подсети прокуратурата да провери какво е последвало.

А психолози предположиха, че е възможно удобното забравяне на такива важни решения, украсени с подписа й, да имат и чисто личностно обяснение. В БСП дамата е известна с това, че обича да се почерпва, че не се бои от „твърдото гориво”. А дори да падне от масата, винаги намира сили да стане и отново да се хвърли в боя, което, разбира се, може да са и легенди, неверни разкази, обаче пък логично обясняват човек чак толкова много неща, директно свързани с отговорността му пред държавата, да не помни.

Доста изненадващо Комисията за защита на конкуренцията изобщо не коментира пред 19 минути дали е нормално, морално и допустимо подсъдим да заема поста на член на този толкова важен държавен орган.

Защо въпросът е съществен? Защото и там се решават проблеми, свързани с многомилионни спорове. Янева например участва в отстраняването на милиардера Петр Келнер, отстранен от сделката за закупуване на Нова телевизия със смехотворното обяснение: „тъй като е прекалено богат”. И допускането за същата сделка на братя Домусчиеви, които я купиха с непосилни кредити. Участва в отхвърлянето на Еврохолд от сделката за придобиване на ЧЕЗ за над 300 млн.евро, по която след известно време и без никаква промяна на обстоятелствата взе точно обратното решение и я пусна.
Най-интересните решения на КЗК, като имаме предвид, че лично Корнелия Нинова предложи Анна Янева за член на органа, за да гласуват за нея и от ГЕРБ, и от ДПС, е смайващото решение на Органа, според което у нас НЯМА картел на веригите бензиностанции при цените на горивата.
Само напомняме, че по същото време съпругът на Корнелия Нинова работи като важен служител на ЛУКойл.
Сигурно е случайно съвпадиние.

Както сигурно няма връзка с горните обстоятелства и фактът, че Румен Овчаров, съобвиняем с Анна Янева, беше назначен от кабинет на ГЕРБ за представител на държавата в Лукойл Нефтохим.  

На този фон прозвучаха изключително забавно обвиненията в липса на морал и съзаклятничество с други партии, отправени тези дни по адрес на съпартийци на Теодора Овчарова. Освен кандидат-депутат от БСП, провалил се по естествен начин на последните избори, бившата келнерка в кръчмата

Старо Скопие играе ролята и на морален стожер на нейната софийска организация. Причините са неизвестни, освен ако случайно пък не си е въобразила, че тя е нейна частна собственост, защото баща й беше лидер на същата дълги години, в които постигна поредица от унизителни загуби и нито една победа, та даже и като издигнал сам себе си кандидат за кмет. По същото време БСП участваше заедно с опонентите си в разпределянето на Софийската баница, като примерно по казуса със Софийски имоти май дори имаше и обивняеми по делото за многомилионните далавери в общинската фирма. В управата на общинска банка също тогавашната организация доволно действаше заедно първо със сините, после с ГЕРБ, без да изпитва притеснения или морални терзания.

Има възможност Теодора Овчарова да мечтае да оглави софийската организация, ако успее планът за превземането й от тандема Нинова – Р.Овч.Или пък там да бъдат инсталирани отгледаните от Анна Янева партийни кадри: неуспелият веднъж да се пребори за шеф на Градския съвет на БСП Георги Свиленски, поизместилият го пред Нинова Христо Проданов или новопривлечения обратно към кръга Страхил Ангелов.

ВЪПРОС НА МЕСЕЦА: А ЗАЩО БСП НЕ ОТРЕЧЕ ЗА СЕДМИЦА ДА ЖЕЛАЕ ДЕКЛАРИРАНОТО ОТ ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДПС ЙОРДАН ЦОНЕВ НОВО ПРАВИТЕЛСТВО НА СОЦИАЛИСТИТЕ, САРАИТЕ И ГЕРБ, КОЕТО БИЛО ЕДИНСТВЕНО СПАСЕНИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ?


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени