FACEBOOK

Паркът с батерии на Промяната за 1,6 млрд. лв. има риск да не стане: Деляна Иванова

Госпожо Иванова, като зам.-министър на регионалното развитие в кабинета Петков – Нинова, бихте ли могли да споделите за проблемни включвания в Плана за възстановяване и устойчивост и има ли по-скандални от заложените от Асен Василев: излизане на битовите абонати на пазара на ток, което ще вдигне сметките с 6-7 пъти, и приватизирането на ЕСО и Булгартрансгаз?

В Плана остана заложено до 2026 г. да снижим с 40% вредните емисии от нашите ТЕЦ-ове. Той е подписан в края на април, когато вече имаше война, спирахме руския газ, по-късно Германия обяви, че отново си пуска въглищните централи. Бях в кабинета от квотата на ИТН, чийто кандидат съм сега в Старозагорския район и трябва да го преведа на езика на хората – ДО 2026 Г. АСЕН ВАСИЛЕВ ЗАЛОЖИ СЪКРАЩАВАНЕ НА 12 000 РАБОТНИ МЕСТА, Т.Е. ОСТАВАТ БЕЗ ДОХОДИ 12 000 СЕМЕЙСТВА В СТАРОЗАГОРСКО. ПО ПЛАНА НА СЛЕДВАЩИЯ ЕТАП ЩЕ ОСТАНАТ НА УЛИЦАТА ОБЩО 27 000 ДУШИ ПЛЮС ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА.

А за „алтернатива” се представя парк с батерии за съхраняване на ток за 1,6 млрд. лв, който обаче няма как да стане, така ли е?

Националната инфраструктура за съхранение на електрическа енергия от ВЕИ - съоръжения с общ заряден енергиен капацитет от 6000 MWh, се състои по Плана от акумулатори, инвертори, трансформатори, силова електроника/интелигентни електронни устройства и управляваща автоматика срещу планиран ресурс от 1, 5628 млрд.лв. с период на изпълнение 2022- 2026. Това е част от Плана за възстановяване и устойчивост. За да стане в рамките на следващите 3-4 години обаче, се предвиждаше от ПП преди това да има завод за производството и рециклиране на батерии.

Той пък трябва да се осъществи по Фонда за справедлив преход: 2021 до 2027 г. А той все още не одобрен за България от ЕК и не е стартирало действието му. Сложени са в обратен ред: второто е с по-кратък срок за изпълнение от първото, което още дори не е планирано, камо ли одобрено, после ще трябваше да бъде проектирано, построено, пуснато в експлоатиция, заработило на високи обороти и произвело голям обем продукция. Каруцата е сложена пред коня във времето.

В Механизма за справедлив преход, част от който е Фондът за справедлив преход, са средствата, с които да се осигури алтернативна заетост на хората, като се запази същият стандарт на живот. Потенциално засегнатите от прехода в Старозагорско са над 80 хиляди души.

А в допълнение, ако предварително се определи доставчик на батерии, това е нарушение на конкуренцията и носи риск от финансова корекция в милиони.

Още нещо много важно, не само за Старозагорска област, но и за цяла България: тези ТЕЦ-ове осигуряват нашата енергийна независимост, защото ресурсът и производството са изцяло локални. Ситуацията в момента показа колко съществена е тази наша енергийна независимост. Цялата икономика и всяко домакинство зависи от наличието на собствено производство на суровина и електричество от нея. Иначе рискуваме в дългосрочен план от износител да станем вносител на електроенергия.

Има ли в Плана още алтернативи?

Да, има още дейности: Индустриална зона Марица; техническа рекултивация на минните терени; обучения и други.

Понеже ресор Ви бяха и еврофондовете, дали картината там е по-приятна? Вярно ли е, че завършваме поредна нулева година?

Имаме нулеви години по новия период от 2021 г. по отношение на еврофондовете, заради несекващата политическа криза и невъзможността да се договорят и да се стартират новите програми (2021-2027). Паралелно се работят и се довършват проекти по стария период (предимно заложени през 2014-16 г.), които трябва да приключим до 2023 г. Проблемът е, че и при голяма част от тях има доста съществено забавяне.

Защо?

МРРБ предложи още на първото заседание на правителството механизъм за индексация, заради галопиращата инфлация. Тя направи невъзможни строителните дейности поради скока в пъти на цените. Изключително засегнати са финансираните с евросредства ВиК проекти и проектите на общините. Няма как с новите цени да се влезе в старите финансови рамки. Официално Гроздан Караджов и екипът на МРРБ внесохме на 5 януари въпроса за индексациите на заседание на Министерския съвет. Никой не пожела да реши проблема. В Народното събрание, в пленарната зала, при внесени промени в ЗОП, които да дадат право за индексация, ДБ гласува против и процесът беше стопиран. Промените се одобриха в преходните и заключителните разпоредби на закона за бюджета, при актуализацията му.

Чак сега, на 21 септември, служебното правителство прие методика за индексиране на строителните дейности. Но не и на доставките на стоки. А те, както всички се сещаме, са взаимно свързани. Така сме изправени пред старта на есенно – зимния сезон, който – както също е известно, обективно затруднява работата на терен и строително-монтажните дейности. Така се поставя под риск изпълнението на цялата оперативна програма до края на 2023 г. Отговорността за всичко това е на Асен Василев, който саботираше механизма за индексация.

Какво още саботира Асен Василев, така че България едва не остава без вода при кабинета Петков- Нинова, ще четете в утрешния брой?

Неплатена форма



Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени