FACEBOOK

Пак скандал с калинка - агрошефка с фейк диплома от УНСС

Мирослава Сотирова Наумова, която от няколко години оглавява САПИ ЕООД – държавна фирма Система за агропазарна информация към Министерството на земеделието, храните и горите се оказа с фалшива диплома, съобщава Агри.Бг. Въпреки че Калина Илиева - шефката на ДФ Земеделие, която бе осъдена, че е заела с поста с фейк документ за образование даде име на цялото явление „калинки”, урокът не е научен.

И вината не е само на който яде баницата, но и на назначилия го министър.

Дипломата на Мирослава за завършено висше образование, която е предоставила, за да “защити” желанието си да заема позицията на ръководител на САПИ ЕООД – Система за агропазарна информация, не е истинска. Припомняме, че за цялата 2020 г. Наумова е получила общо заплати за 59 940 лв. за годината, в която чиновниците работеха половината време от вкъщи, т.е. не работеха изобщо, а печалбата на САПИ за цялата година е по-малка от възнагражденията ѝ и възлиза на 51 133, 84 лв.

В CV-то на Мирослава Наумова, с което редакцията разполага, е записано, че от 1993г. до 1997г. е изучавала “мениджмънт” (без да е посочена конкретната специалност и образователната степен) в Националната спорта академия (НСА).

От 1995 г. до 1997 г. шефката на САПИ твърди в CV-то си, че е изучавала Международни икономически отношения (МИО - както е посочено в документа - отново без да се спомене образователната степен) в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София.
След като ръководството на министерството се смени, по сигнали на работещи във ведомството, е назначена проверка и става ясно, че Наумова е представила фалшива диплома.

От УНСС със специално писмо, изпратено до Министерството на земеделието, храните и горите на 1 юни, 2021 г. посочват, че такава диплома не е издавана.

 

Писмото е подписано от зам.-ректора по учебната дейност - проф. Мирослава Раковска.

Далеч сме от мисълта да си представим, че в УНСС могат да се объркат ида дадат невярна информация за издадена диплома.

Припомняме, че бившият министър Емил Караниколов беше декларирал, че е завършил същия университет и то специалността прави само за 2 г., което също няма как да е вярно, но случаят мина само с медийни въпроси, но отговори и присъда засега няма. Караниколов, който преди това беше шеф на приватизацията и проспа 60 млн. неплатена неустойка на Домусчиев по сделката за БМФ, беше отстранен от кабинета Борисов 3 за връзки с Пеевски, както бе обяснено тогава след поредни американски разкрития за българската политика.

Така че изводът е само един - начело на едно от ежеседмично отчитащите състоянието, цените и движението на пазара, дружество е човек без необходимата квалификация. За това в нашата родина вече има дума - “калинка”. И тази дума влезе в речника ни също от аграрния сектор - заради бившата шефка на ДФЗ - Калина Илиева.

Но да се върнем на Наумова. Тя ръководи близо 30 души, с по около 900 лв. заплата, научи Агри.Бг.
Защо некомпетентен човек може да навреди, заемайки този пост?

Вредата е в обективността на информацията. В САПИ се прилага методика за събиране, обработка и разпространение на тази ценова информация. Неминуемо така информация има последващо отражение на пазара и на действията на играчите на този пазар. Преразпределят се стотици милиони евро.

Агри.БГ се свърза с Мирослава Наумова по телефона. "Това е поредният сигнал срещу мен и ми омръзна да ме чернят. Това е отвратително. Това, че съм честна явно на никого не изнася", каза тя, отричайки категорично, че дипломата й е фалшива.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени