FACEBOOK

НАП не пипа укриващите милиарди в Швейцария, Панама, а сега и в Люксембург: Биволъ

НАП, която удържа жалките помощи, които уж се отпускат на затворените бизнеси за 1000 лв. закъснели данъци от миналия месец не търси милиардите български пари, които международни разследвания разкриха в чужди трезори и офшорни зони, става ясно от публикация на Биволъ. Сайтът, който заедно с Монд и други авторитетни евроиздания стои в основата на разследването OpenLux е изпратил въпроси до НАП във връзка с издирените от журналистите на 1 000 000 000 лева, препрани в Люксембург, член на ЕС като нас.

От отговора се разбира, че такава информация не е търсена системно от българските данъчни. Получени са 3 спонтанни, сиреч непоискани, доклада от Люксембург, което оттам е направено автоматично по линия на европейската директива 2011/16/ЕС.

Реален резултат не се съобщава. НАП разкрива само свършеното на база на общите данни от целия международния обмен на данъчна информация – 502 проверки, само 15 ревизии и смешните 10 млн. лв. установени недекларирани доходи от източник в чужбина, т.е. 1 млн.лв. данъци, които обаче не е ясно дали са събрани. Става дума за период от цели 3 години 2018 – 2020 г. А само от Люксембург хазната ни има да прибира поне 100 000 000 лв.

„Вече няколко гръмки скандала и разкрития за чуждестранни активи и сметки на българи потъват в НАП и в Прокуратурата като в плаващи пясъци без никакви видими резултати. Реакцията е или мълчание, или, но само ако много се разшуми, политически изявления и закани за безкомпромисни действия на държавата. Тези закани бързо отшумяват и се забравят, а реалните действия водят до задънена улица. Припомняме най-ярките случаи от последните 10 години:


Швейцарският диск


Става дума за данните, получени от немските данъчни власти за сметки в Лихтенщайн и Швейцария, които те са искали да споделят с българските си колеги, но не са получили нито едно официално запитване от българска страна.

„Това, което видяхме на днешната среща, потвърждава цифрата от над 200 млн. евро влогове. Доклад ще бъде даден на премиера Бойко Борисов, парламента и службите.”, обяснява при получаването на данните през март 2010 г. тогавашният шеф на НАП, а после депутат от ГЕРБ Красимир Стефанов.

Биволъ се поинтересува от съдбата на този диск с питане по ЗДОИ и стана ясно, че немците специално са поканили Красимир Стефанов и четирима експерти, на които са показали данните. Разяснили са им, че за да се получи информацията за всеки вложител е достатъчно да се прати аргументирано и индивидуализирано питане: три имена, дата и място на раждане, причина да се иска информацията (данъчно или наказателно разследване).

Българската държава обаче не е пратила нито едно запитване. Няма доклад до тогавашния финансов министър Симеон Дянков. Всичко е потулено.

Панамските документи

В разгара на гръмкия световен скандал породен от разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти тогавашният финансов министър Владислав Горанов обеща проверки за произхода на парите и платени ли са данъци, припомня в. Банкеръ.

От НАП заявиха, че ще искат информация от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). Това обаче не се е случило.

Единственият видим досега резултат от заканите на прокуратурата да разследва разкритите офшорни собственици е арестът на Николай Банев.

За сравнение, приближеният на премиера Младен Михалев – Маджо – знакова фигура на бандитския преход, също беше разкрит от Биволъ чрез Панамските документи като собственик на офшорна фирма, чрез която е извършвал съмнителни гешефти в България. Разследване по този случай няма.

Азербайджанската перачница, Перачницата Тройка, FinCen…

Българите в международните финансови мрежи с мръсни руски и азербайджански пари нямат никакви притеснения, че ще бъдат разследвани.
Най-яркият пример е със съпруга на Ирина Бокова и представител на България в ЕБРД Калин Митрев. Бившият агент на ДС Симеонов е получил стотици хиляди долари от сметки свързани с режима в Баку, разкри Биволъ. След кратко стъписване във властта и заявка за отстраняване на Митрев, той все пак остана на поста си в Евробанката, а разследването инициирано от прокуратурата потъна някъде.

На поста си стои и областния управите на Бургас Вълчо Чолаков, за когото стана ясно, че е получавал стотици хиляди евро от офшорки, свързани със скандала Магнитски.

Още едно свързано с властта лице, което е получавало пари от същия кръг офшорки свързани Магнитски лъсна в разследването FinCen Files. Става дума за Добрин Иванов, собственик на партийната на ГЕРБ ТВ Европа. По сметка на фирма на Иванов постъпват един милион евро точно в периода, когато той купува телевизията.

Всичко това илюстрира явното нежелание на институциите да проверяват и да разследват сериозно данните за офшорни компании и чуждестранни авоари на видни представители на властта и обвързани с нея бизнесмени. Ударите срещу такива, доколкото ги има са мотивирани единствено от мафиотско преразпределяне на гангстерския бизнес, или политически причини. Примерите са пред очите на всички. Властта в България стои ЗАД големите, мръсни и сенчести пари, били те в чекмеджета у нас или в сейфове в Швейцария и Люксембург”, пише Биволъ.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени