FACEBOOK

НАП: БГ водопроводчикът има 1,5 млн. лв. за офшорки

Националната агенция по приходите (НАП) е приключила две от проверките по скандала „Барселонагейт“, в който бе замесено името на премиера Бойко Борисов.

Съставени са ревизионни актове на едно дружество и едно физическо лице, съобщи за „Сега“ говорителят на НАП Росен Бъчваров. Той обаче не уточни кои са хората, обект на проверката, и не даде повече подробности.

Резултатите са изпратени в прокуратурата, която вече близо година води разследване по случая.

Приходната агенция подхвана скандала на 27 февруари, след като гражданско сдружение БОЕЦ публикува документи, от които става ясно, че бащата на манекенката Борислава Йовчева е вложил 1 750 000 лв. като капитал в испанската фирма Emma BGS SL, чието седалище е именно луксозната къща в Барселона и се разследва от испанските власти за пране на пари. Същото дружество имаше и луксозен магазин за дрехи с площ 140 кв. м на една от централните улици на каталунския град – Paseo de Grácia. Бутикът беше моментално опразнен и затворен след публикациите на испанския вестник „Ел Периодико“ за разследването срещу българския премиер.

По информация на „Сега“ обаче все още не е приключила данъчната проверка на бащата Георги Йовчев, който е бивш водопроводчик от Сандански и няма никакъв по-сериозен бизнес. Тя най-вероятно ще бъде прекратена, тъй като мъжът не пребивава трайно в България. Именно по тази причина пък манекенката изобщо не е обект на проверка от НАП.

Междувременно скандалът продължава да отлежава в специализираната прокуратурата. Само преди седмица въпросът с „Барселонагейт“ беше отново повдигнат от евродепутатите от групата в ЕП за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Те попитаха какво е текущото състояние на разследването и напомниха на прокуратурата за обяснението ѝ от преди месеци, че чака отговори от испанските власти по тяхното разследване. „Въпреки предоставените данни за контакт и изминалия дълъг период, съдебните власти в Кралство Испания все още не са се свързали с българските власти“, твърдяха от държавното обвинение през октомври.

В същото време следите около скандала с луксозната къща и младата манекенка Борислава Йовчева, свързвана с премира Борисов, започнаха старателно да се замитат. Имението в Барселона, за чийто собственик се афишира бившият директор в „Лукойл България“ Александър Чаушев през компанията Numin Invest S.L, беше продадено, като обявената цена беше над 2 900 000 евро.

Затвореният бутик и фирмата Ema BGS S.L. пък бяха купени от съпругата на бивш съветник в политическия кабинет на Бойко Борисов, показа разследване на Бюрото за Разследващи Репортажи и Данни (BIRD). Магазинът е станал собственост на Росица Велкова – бивш експерт в ГЕРБ, замесена в разследването срещу лобиста Петер Хохегер. Тя е бивша съпруга на Светослав Спасов, който през първия мандат на ГЕРБ беше назначен като съветник в политическия кабинет на премиера Бойко Борисов. Преди това беше известен активист от НДСВ, изкарал два мандата като депутат. Като млад политик той ръководи Либералната младежка асамблея заедно с Делян Пеевски.

Освен това бизнесменът Йордан Христов, който представлява офшорката Palms Enterprises, инвестирала заедно с бащата на Йовчева 875 хил. евро в луксозния бутик в Барселона и фирмата Ema BGS S.L., изненадващо сключи брак в режим на разделена имуществена общност с бившата манекенка.

Пред репортер на разследващия сайт „Биволъ“ Христов коментира, че детето на Йовчева не е от него, а бракът бил грешка. Той не отрече и познанството си с премиера Борисов.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени