FACEBOOK

Министър взема за €300/кв.м ВИП апартамент, хич не му стига декларираният по 2 начина кредит от ДСК пред КПКОНПИ: документи

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев би следвало да бъде най-грамотният член на кабинета. Само че бърз преглед на неговите декларации пред КПКОНПИ показва, че те не само са попълнени грешно, но и са пълни с очевидно съзнателни грешки.

19 минути получи още през 2017 г. сигнал за нередност с декларацията на министъра на образованието, тогава още пред Сметната палата. Той вписва апартамент в полите на Витоша във ВИП-сграда с площ от 161 кв.м. със стойност от 106 000 лв., което прави сензационните 658 лева или 336 евро на квадрат – почти двойно под стойността, заради която избухна скандала с апартаментгейт на Цветан Цветанов. Само напомняме, че по закон сделките се декларират на пазарна стойност.

Прави впечатление, че в документа фигурира, че двамата със съпругата му Лилия – същата, за която описахме какви консултантски фирми има като министерша, държат по половината жилище.

ВИЖ ДОКУМЕНТИ ТУК!

Абсурдността на цената личи дори само по факта, че другият апартамент на семейството – 66 кв.м. също в София, но обикновен, е деклариран на почти същата цена – 103 000 лв. Без да е ВИП и с почти тройно по-малка площ!
Даже декларираната цена на гаража към новото жилище, закупен от министъра, е на нищожна цена – 33 кв.м за 17 000 лв. – 515 лева на квадрат или 263 евро на м2.

Семейството не декларира кредит за покупката на недвижимостите, но признава за придобиване на трети лек автомобил – Нисан за 17 000 лв. А също на нива край Гълъбово за 7350 лв.

В следващата декларация на Красимир Вълчев, подадена вече пред КПКОНПИ стойностите на недвижимостите остават същите, но вече двамата със съпругата му вписват общо ½ от апартаментите. Попитан тогава от 19 минути защо в предишната декларация са били „по половин”, а сега са общо „половин”, министърът коментира, че е грешка на секретарката му, която била попълвала документа.

По закон обаче той е длъжен да го направи сам, за което носи и отговорност – административна и дори наказателна.
Секретарката вече е вписала като произход на парите за недвижимостите „заеми”, поради което се появява в декларацията и източникът на финансиране – ипотечен кредит от ДСК за 42 000 евро. Вписана е и левовата стойност 82 144 лв.

При поддръжка на толкова недвижимости, свързани с изплащане и на голям кредит с 4-цифрена месечна вноска, и грижа за 3 коли, които са вписани като купени със заплата, министърът е отделил още 27 572 лв. за вложение в ДСК Родина, отново от месечното си възнаграждение. Та и успява да спести 30 000 лв.

Влогът и акциите, които са не негово име, неподелени със съпругата, са на обща стойност 57 572 лв. А доходите му са 45 734 лв. в декларацията, но от тях се вади данъкът и това ги сваля до 41 160 лв.

Сметката не излиза с десетки хиляди лева, тъй като човекът е плащал хиляди левове по ипотеката на кредит, купил е кола, а е инвестирал в нея и още 2 автомобила всички необходими неща – застраховки, гуми, ремонти, поддържал е два апартамента с гаражи, поддържал ги е, което са още десетки хиляди лева, купил е нива, яко е спестявал и е гледал дете в същото това време. Купувал е любимите си костюми Бос, цялата фамилия се е хранила редовно, ходила е на почивки, поддържала е адекватния на поста му жизнен стандарт.
Даже да прибавим доходите на съпругата му от 28 950 лв., след данъци уравнението пак не се получава. И то с много хиляди лева.

А преди да започне работа в МОН, Красимир Вълчев е чиновник в Министерството на финансите, откъдето са първи приятели с Владислав Горанов. Така ли ги смятат там и парите на хазната?
В декларацията от 2019 г. настъпва бум! Нескромно смятаме, че това е заради нашия контрол, но пък уличава министъра още повече.

Изведнъж стойността на същия апартамент, който го има в предишните две години и е закупен през 2014 г., скача от 106 000 лв. на 211 764 лв.

Изведнъж гаражът му също увеличава стойността си от 17 000 лв. на 32 942 лв., нищо че е купен петилетка по-рано.
Само че, ако това са верните числа – отново силно занижени спрямо реалните пазарни стойности, защо тогава вместо „по половин”, дяловете на съпрузите остават общо половин в декларацията.
Няма как и двете неща да са верни!
Освен това излиза големият въпрос, как с кредит от 42 000 евро, се купува собственост за 108 273,21 евро плюс гараж за 16 842,98 евро?

Това са 125 116 евро или министерските доходи за нещо като петилетка! Само разликата между кредита и придобивките е 83 116 евро или 162 560 лв.!

Тя е огромна и е необяснима за запълване от фамилията при без друго неизлизащата сметка в доходите и разходите на министерското семейство, която вече установихме.
Даже вписаните 20 000 евро повече в графата ипотечен кредит от ДСК – 62 000 евро, вместо 42 000 евро от декларацията предишната година, стоят лъжливо, понеже в лева отново фигурира стойността от документа, пуснат от министъра през 2018 г. – 82 144 лв.

В същата графа, вместо 2 кредитни карти по 5000 евро, изведнъж е вписана нова кредитна карта от 10000 евро на министъра и три кредитни карти на г-жа министершата от по 3500 лв. – общо 10 500 лв.
Вмъкването на тези заеми в декларацията обаче не помага нито на обяснението за купуването на жилището през 2014 г., нито изразвнява баланса на семейния бюджет.
Защо?

Оказва се, че само за година министърът, на когото не му излизат сметките, е увеличил спестяванията си с 16 000 лв., а съпругата му се е сдобила с влог от 18 000 лева.

Купили са и парцел от 14 кв.м в София за 947 лв., каквато цена – отново – е невъзможна.
Как? Това е много интересно, понеже в графа вземания няма нищо, нито пък фамилията е извършвала продажби.
Министърът обаче вписва скочила с 19 000 лв. заплата! За година!

От 41 000 на 60000 лв., което прави чисто 54 000 лв. след данъци, които е получил Съпругата му обаче го бие по скок на парите – от консултантската си фирма – отявлен конфликт на интереси при съпруг министър – и от заплата плюс ”трудови правоотношения извън заеманата длъжност”, каквото и да значи това, доходите й растат от 32 000 лв. на 50 804 лв., което след приспадане на данъци е 45 756 лв.

Докато очакваме с нетърпение днес новата декларация на Красимир Вълчев – срокът на КПКОНПИ изтече баш на ЧРД на премиера, включително и в графа съпруга, обръщаме внимание на органите, призвани да четат декларациите на висшите ни държавници:
моля, правете го по-внимателно, защото има наистина смущаващи неща, които трябва да бъдат разследвани, защото са крещящи!


В утрешния брой очаквайте:
Как шефът на Комисията за защита на потребителите – кумът на министъра, на които със съпругата му също са кумове, не остана назад в придобиването на елитни апартаменти на нереални и скандални цени.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени