FACEBOOK

Кандидат –шеф на БНБ не знае, че МС има говорител и обижда шефа на кабинета

Кандидатът да оглави БНБ Любомир Каримански, който СКРИ от своята биография скандалните факти, че е бил прокурист на захранваната с капиталите на изгонения от България Майкъл Чорни – Росексимбанк на Емил Кюлев, изпълнителен директор на единствената неминала стрес-тестовете – нито българските, нито европейските (ние сме член на Европейския банков съюз и като такъв сме подопечни на правилата тестовете Европейска централна банка), и съдебно доказано „задържалата” влогове за милиони на свои клиенти Инвестбанк на Петя Славова – единият от тях беше и убит, а също на Д-банк на доста противоречивия и твърде близък до ДПС Фуат Гювен, се оказа абсолютно негоден за поста, тъй като започна и война с правителството.

Едно от главните изисквания за гуверньор на централна банка е да има балансирано поведение и да не допуска конфликти с институциите. Освен това, въпросните му длъжности в търговски банки с конкретен имидж не са „внушения и клевети”, както за пореден път ги нарича – това са много прости факти, ясно видими от Търговския регистър. И са твърде показателни за обвързаности.

Освен факта, че в ЕЦБ не се приема за добре търговски банкери да поемат централни банки по простата причина, че винаги това ще поражда съмнения за конфликт на интереси, особено при връзки с проблемни банки.

Каримански демонстрира и неподготвеност – пропуснал е, макар депутат от мнозинството, да се информира, че правителството на същото това мнозинство има упълномощен говорител. Според него не му е известно някой да е бил упълномощаван да говори от името на правителствената коалиция.

Думите му бяха насочени към Лена Бориславова, която е именно говорител на правителството, освен началник на политическия кабинет на министър – председателя.

Оставяме настрана високомерното и неприсъщо на мъж говорене, че Бориславова е на ниско ниво („Не искам да слизам на толкова ниско политическо ниво”, „няма да продължа в стилистиката и тона, който си позволи началникът на кабинета”). Което очевидно е и невярно, тъй като тя е уважаван юрист преди да  стане депутат, началник на кабинета на премиера и говорител на правителството.  



Такова изказване не отговаря на етичните и професионалните стандарти не просто за гуверньор на централна банка, не просто за банкер, но и за депутат, какъвто Каримански продължава да бъде.

Още през лятото 19 минути първи написа, че ИТН, ГЕРБ и ДПС стоят заедно зад кандидатурата му за управител на БНБ, което през последния месец вече беше и демонстрирано посредством конкретни гласувания заедно на изброените партии  около избора за шеф на централната ни банка.



*На снимката:

Името на Каримански като изп. директор на Инвестбанк под кражбата на влог за над 1 млн. на фирма, прехвърлени фиктивно „на каса” на клошаря – дребен крадец В. Колев, и източени от когото трябва – по казуса Петя Славова води дело срещу e-vestnik на Иван Бакалов, направил разследването и го загуби – т.е. и това е доказано съдебно, както и казуса с милионите присвоени долари на убития Боби Манджуков


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени