FACEBOOK

Кабинетът плячкоса Корал

Правителството, което ни управлява, след серия от машинации и процедури изпълнени с корупция, най-сетне предаде и плажа Корал в ръцете на бетона и олигарсите. През 2015 г. МРРБ е допуснало сериозни, груби нарушения относно Корал, сочещи единствено за повсеместна корупция. Дори и Министерски съвет е използван и въвлечен, за да може плажа Корал да попадне при когото трябва, а не при онзи, който съвсем легално и честно е спечелил процедурата за еко-концесия! Фактите, които ще прочетете може да се опишат с една единствена дума: ГАВРА. Гавра от страна на едно цяло правителство с честните граждани на България. Заради кожата на един плаж.

По едно и също време, в рамките само на месец април 2015 г., МРРБ пуска две различни процедури за плажа Корал, за едно и също нещо - наем за 5 години и концесия за 15 години... факт които граничи с абсурда... както ще видим по-натам с единствената цел плажа да бъде спечелен от определен "техен" кандидат. Наемът може да бъде отменен само ако концесията е влязла в сила. Недоумение буди и фактът, че министър Лиляна Павлова пуска процедура за наем за 5 години, а не за 1 година тъй като нейният "основен мотив" е през летния сезон на 2015 г., плажът да има наемател.
На 8 април 2015 г. е издадена заповед за наем на плажа Корал за 5 години, но след като стана скандала с излетия не-бетон на к-г Юг, на 15 април, министъра Лиляна Павлова, като защитна реакция, обяви процедура за т.н. „екологична концесия“. Въпреки това процедурата за наема си остана валидна, на нея се явиха 3 фирми, 2 от които на Сава Чоролеев, като беше ясно кой ще спечели този мним конкурс. От „Да запазим Корал“обжалвахме тази процедура и благодарение на това, на 31 май 2015, Корал беше обявен за неохраняем плаж и остана така през летния сезон на 2015 г.
На 05 май в Държавен вестник беше обнародвано Решение № 275 от 28 април 2015 г. за откриване на процедура за предоставяне на концесия за услуга за морски плаж „Корал“. В процедурата участват отново 3 субекта, в лицето на „Комерс проект“ (Сава Чоролоеев), Райд Екстриим (Людмил Петрински) и „Да запазим Корал“ (чрез нашия съмишленик Веселина Шишкова). Конкурсът е ТАЕН???, но 2 дни след приемането на документите навсякъде тръгва мълвата, че победител е Сава Чоролеев. Конкурсът е базиран на определянето на точки, въз основа на три основни изисквания: цена, площ на преместваеми обекти, площ за свободно ползване. Точките се образуват по стандартна формула при използване на критерии с относителна тежест, при която участникът с най-добро предложение получава максималните точки за съответния критерий, а точките на другите кандидати се изчисляват съответно. Все пак, при използването на такива критерии с относителна тежест (и то три на брой) случайности или близки резултати, математически и статистически, граничат с абсурда. Но какво се оказва, „Да запазим Корал“ има 84,63 точки, Сава Чоролеев 85,92, а третия кандидат 77,53 точки. Интерес представлява стойността на свободните плажни площи в офертата на Сава Чоролеев, която е 90,63%...доста специфично подбрана стойност или не... Когато за тази стойност се поставят 87% се получават точно точките на „Да запазим Корал“ – 84.63. Случайност??? Не мисля.
Сметнатите по този начин точки от страна на МРРБ са оформени в доклад от министъра Лиляна Павлова до Министерски съвет и проект на Решение на Министерския съвет, с което определя за концесионер на морския плаж Корал - "Комерс Проект" на Сава Чоролоеев. - докладът е заведен под вх. номер: № 91-М-1835/03.07.2015 г. - забележете с добавка от шефката на концесии в МРРБ от 06.07.2015 г. (председател на комисията по организирането и провеждането на конкурса), която някак си за за 3 дена е "установила" многобройните нарушения на всички участници, (защото вероятно е забелязала, че победители всъщност са „Да запазим Корал“ – четете по-долу).
Тези документи постъпват в Министерски съвет и безпрецедентно от там прекратяват цялата процедура за концесия и автоматично откриват нова с решение от 21.08.2015 г. (обнародвано в Държавен вестник на 01.09.2015 г.). Нещо което не се е случвало никога до този момент. Министърът Лиляна Павлова обяви несвързано мотивите за това решение по медиите, цитирам: „участниците в конкурсите са предложили финансови модели, които не могат да обосноват предложения размер на ставка и не мотивират предлаганото концесионно възнаграждение“. Само че, вероятно на министъра Лиляна Павлова (и най-вече на шефката на концесии в МРРБ) й убягва факта, че предложения финансов модел на „Да запазим Корал“ е изготвен по поръчка от г-н Кирил Петков, завършил финанси в Харвард, възпитаник в топ 10% на Харвард! И цялата оферта е изготвена изключително професионално от ред експерти в различни области, поставя на първо място екологичното ползване на плажа и по математичен модел, който много трудно може да бъде победен – единствено с предлагането на изключително висока, нереална цена…
Излиза, че след участието в една напълно законова процедура с абсолютно законни документи, цялото правителство отнякъде решава, че ще прекрати тази процедура, защото се оказва, че не печели онзи „който трябва“???!!! А в ново-обявената процедура дори е добавен нов, на пръв поглед екологичен критерий - "предложения за екологични функционални решения" - 15 точки. Какво представлява този критерий не е ясно, явно е само, че комисия ще може да дава допълнителни 15 точки по усмотрение на заложените екологични показатели? Точно 15 точки са точките, които каквото и да предложите и колкото и добро да е то, няма да ви стигнат, ако бъдат дадени на някой с оферта, която е унищожителна за плажа. Т.е. – отваря се широко вратата за корупцията за следващата процедура и победителят е предначертан.

Какво се случва след това? Сава Чоролеев ОБЖАЛВА това решение на Министерски съвет пред КЗК, защото е сигурен че той е победител на конкурса, но това няма как да му е известно, защото всички оферти и самата процедура са „тайни“?!?!?!? Или поне не са били толкова тайни за него.
КЗК излиза с решение на 4 ноември, където внимавайте, се забелязва фактическа грешка при „сметнатите“ данни от страна на МРРБ за точките на Сава Чоролеев и на практика се оказва, че победител е „Да запазим Корал“. В това решение на КЗК са посочени и многото нарушения на този участник в конкурса, който незнайно защо е бил въобще допуснат до участие! (Например, по изискване на Решението на МС от 28.04.2015 г. за откриване на процедурата (т.1.4.2.), площите на преместваемите обекти не трябва да надвишават 1%, докато "победителят" е предложил 1.01 %. След като КЗК отхвърля жалбата, Сава Чоролеев обжалва пред ВАС в този момент, а заседанието по делото е насрочено за 15.03.2016 г.
На фона на всичко това, на следващия ден!, 5 ноември 2015 г., МРРБ определя победител в процедурата за наем на Корал (след като обжалването на търга за наем е окончателно приключило) – „Клио Холидейс“ – на Сава Чоролеев, който печели наема на плажа за 5 години. При по-ниска цена, без никакви еко-рестрикции или нещо подобно. Здравей бетон и слънчев бряг. А защо според Вас МРРБ не е придвижило решението за наема на 14 октомври (обжалването е приключило на 13 октомври), а го е направило в периода 2-5 ноември 2015 г., точно една седмица след провеждането на местните избори? Или е било - "хайде да си направим изборите - а после ще си получите плажовете"???

По този начин корумпираните свине в МРРБ на 3 пъти измамват истинския победител в законната процедура за концесия и заедно с Министерски съвет гарантират и предоставят плажа на безценица на „техния“ Сава Чоролоеев.
Любопитен факт е че точно през 2015 г. Лиляна Павлова заявява, че ще прекрати концесията на Сава Чоролеев на плажа в Слънчев бряг, заради изключително груби нарушения.. което към днешна дата се оказва, че няма да се случи изобщо. А сега предоставя и 2-та диви плажа – Корал и Делфин на неговите фирми? И то под наем, без никакви еко-рестрикции и на минимална цена??? И защо от 19 август досега не е обявен конкурса по новата процедура за еко-концесия при положение, че КЗК и ВАС са се произнесли, че няма проблем това да се случи???

Когато и да обявят новата процедура за „еко-концесия“, е достатъчно фирма на Сава Чоролеев или подставени лица, да закупят тръжните документи и да започнат да обжалват с години – което ще му гарантира договора за 5 годишния наем на Корал. Защото договора за наем може да се прекъсне единствено и само ако има избран концесионер за плажа… Гарантирано от герб, за видими резултати и стабилност в корупцията.

А за тази не-министърка какво да кажем повече? Че премахна не-бетона на къмпинг Юг, както обеща ли? Че премахна незаконния хотел Морско конче, както обеща ли? Че предостави публично цифровите карти на дюните, както обеща ли? Че проведе честна процедура за еко-концесия на плажа Корал ли? Че озапти кметът на Царево с десетките издадени незаконни строителни разрешения ли?
Времето за искането на оставка на тази "най-успешна" министърка вероятно е настъпило. Допуснатите сериозни нарушения и най-вероятно корупционни практики в собственото й министерство могат само да подскажат какво действително се случва с големите обществени поръчки (например за магистрали), при положение, че за един плаж, (за някакви си 60 000 лева) се извършват подобни машинации и измами от страна на самото министерство, включително и с подвеждането на Министерски съвет! След цинизма с цената на винетките – милиарди за магистрали, и липса на 60 милиона за поддръжка – всенародната „любимка“, май е време завинаги да се скрие някъде и да си реже с ножичката нещо друго. А с нея и цялото свинско правителство, обслужващо явно единствено олигархични интереси.

Или трябва да се сбогуваме с любимия ни плаж или просто корумпираните свине, които в момента са във властта – трябва да си отидат завинаги от управлението на нашата държава. Те ни предлагат само едно - война. Корумпираните свине или ние гражданите. Правителството би трябвало да работи в полза на обществото и на гражданите. Кое от цялата тази помия, описана тук, е в интерес на гражданите?
А вие корумпирани изроди – докога мислите, че ще продължавате по старому? Мислите ли, че е достатъчно да си сложите икона над главите и всичко да ви бъде простено? Това че не ви е застигнала още зловещата участ е просто, защото нещо много по-лошо ви очаква и то неминуемо ще ви застигне. И никой, никога няма да си спомня нищичко за вас, корумпирани отрепки, в нашата България. Помнете ми думата. Плажът Корал така ми каза.
Ние от „Да запазим Корал“, често казваме, че Корал се римува с морал. За Корал знае почти всеки българин. Плажът стана емблема на Чистотата и истинските ценности. Ние, хората от Корал, не сме хленчещи роби, подвластни на някакви корумпирани изроди, наричащи себе си управляващи и избрани. Ние искаме онова, което ни се полага по закон като свободни граждани. Искаме си плажа обратно. Защото той ни бе отнет абсолютно незаконно чрез корупция в министерство, Министерски съвет и къде ли още не. И ще си го вземем, дори ако трябва да обявим на това място нова държава.
И разбира се, че целият свят ще научи за нашата борба и за нашият плаж – Корал. Ние сме много и сме единни. И идваме, за да опазим последните оцелели кътчета в нашата България.

Да запазим Корал
Атанас Русев
12.01.2016 г.

Хронология на процедурите за отдаване на плаж „Корал“ под наем и на концесия
А) Търг за отдаване под наем

На 8 април 2015 г. е издадена заповед за провеждане на търг с тайно наддаване за отдаване под наем на плаж „Корал“ за срок от 5 години. Това става ясно от обявление, публикувано на сайта на МРРБ един ден по-късно заедно със самата заповед (http://www.mrrb.government.bg/?controller=articles&id=6551). Предвижда се самият търг да се проведе на 13 май 2015 г. Лиляна Павлова публично лансира версията, че наемът се прави, за да има плажът стопанин, докато се проведе процедурата по „екоконцесия“. По закон наемът за определен плаж се прекратява автоматично ако се сключи договор за концесия за същия плаж. При това дадено от Лиляна Павлова обяснение е малко странно защо е предвиден максималния по закон 5-годишен срок за наема.
От справка в сайта на Върховния административен съд (ВАС) е видно, че заповедта за откриване е обжалвана от две отделни лица (http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d6397429a99ee2afc225661e00383a8... иhttp://www.sac.government.bg/court22.nsf/d6397429a99ee2afc225661e00383a8...). И двете жалби обаче са оставени без разглеждане, а производствата – прекратени от ВАС поради липса на правен интерес у жалбоподателите за обжалване, тъй като не са подали заявление за участие в търга. По първото от делата определението е потвърдено и от 5-членен състав на ВАС на 13.10.2015 г.
В резултат на наличието на висящо съдебно производство по обжалване на заповедта за откриване (което пречи същата да влезе в сила), провеждането на търга става невъзможно на 13 май 2015 г. Същевременно, ЗУЧК гласи, че ежегодно до 31 май се обявяват неохраняемите плажове (т.е. тези, за които няма наем или концесия) за летния сезон. Така, до 31 май 2015 г. търгът за наем на „Корал“ не е приключен и плажът е включен в списъка на неохраняемите плажове за 2015 г., публикуван на 31 май 2015 г. на сайта на МРРБ (http://www.mrrb.government.bg/?controller=articles&id=6834).
След като ВАС окончателно отхвърля жалбите срещу заповедта за откриване на търга за наем, на 02.11.2015 г. вече е проведен търга за наем. От качената на сайта на МРРБ заповед за определяне на спечелилия е видно, че заявления за участие са подали 3 дружества: „Райд Екстрийм“ ООД, ЕИК , „Прайм Пропърти БГ“ АДСИЦ (което след проверка на редовността на документите не е допуснато до участие в търга) и „Клио Холидейс“ АД, чието предложение в крайна сметка е класирано за спечелило търга с предложена най-висока годишна наемна цена в размер на 63 600 лв.

От публикуваната на сайта на МРРБ заповед с дата 05.11.2015 г., с която се избира победител в търга, става ясно, че в крайна сметка търгът се е провел на 02.11.2015 г. (след като ВАС окончателно потвърждава липсата на правен интерес от обжалване на търга за наем). Заявления за участие в търга са подали 3 дружества: „Райд Екстрийм“ ООД, „Прайм Пропърти БГ“ АДСИЦ (което след проверка на редовността на документите не е допуснато до участие в търга) и „Клио Холидейс“ АД, чието предложение в крайна сметка е класирано за спечелило търга с предложена най-висока годишна наемна цена в размер на 63 600 лв.

Както „Клио Холидейс“ АД, така и „Прайм Пропърти БГ“ АДСИЦ са свързани със Сава Чоролеев. По информация от Търговския регистър Сава Чоролеев е бивш акционер в „Прайм Пропърти БГ“ АДСИЦ, сега е член на съвета на директорите, а също така член на СД е дружеството „Победа“ АД – завода за захарни изделия в Бургас на Сава Чоролеев.

„Клио Холидейс“ АД има двама акционери (по ГФО за 2014 г.) – „БТД“ ООД и „Невада Турс 2004“ ЕООД (които също са и членове на СД). Сава Чоролеев е бивш член на съвета на директорите. „Невада Турс 2004“ ЕООД пък от своя страна е съдружник в „БТД“ ООД. „Невада Турс 2004“ ЕООД пък спечели търга за наем на плаж „Делфин“.


Б) Процедура за отдаване на концесия

Паралелно с търга за наем на 05 май в „Държавен вестник“ (брой 32) беше обнародвано Решение № 275 на Министерски съвет за откриване на процедура за предоставяне на концесия за услуга за морски плаж „Корал“ (http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=94159). Това е така широко прокламираната от Лиляна Павлова екоконцесия на „Корал“. За разлика от обичайната процедура, в която единствен критерий е предложената цена, в случая има три критерия за комплексна оценка със следната относителна тежест:
1. Размер на ставката за роялти (годишното концесионно плащане) – с относителна тежест 40 на сто;
2. Предложение за процент на площите за свободно разполагане от посетителите на обекта на концесия на плажни принадлежности (т.е. чадъри vs свободна зона) – с относителна тежест 35 на сто; и
3. Предложение за функционално разположение на зоните за извършване на услугите и дейностите и за разполагане на преместваемите обекти и на елементите на техническата инфраструктура – с относителна тежест 25 на сто (този критерий всъщност показва какъв процент от активната плажна площ ще бъде зает от предвидените от участника обекти).
Съгласно обявление на сайта на МРРБ (http://www.mrrb.government.bg/docs/58f7a5cbaf61eb473fe3abdbccb60476.docx) оферти за участие в процедурата се подават от 1 до 30 юни. Впоследствие, през август 2015 г. Лиляна Павлова публично обяви, че процедурата ще бъде прекратена, тъй като нито една от подадените оферти не отговаря на изискванията. На 01.09.2015 г. в „Държавен вестник“ е обнародвано решение № 646 на Министерски съвет за прекратяване на процедурата и едновременното откриване на нова процедура (http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=97051). За новата процедура е променена относителната тежест на критериите (роялти – 30 на сто, процент на площите за свободно разполагане – 30 на сто, функционалното разположение остава 25 на сто, като е добавен и един много мъгляв критерий „предложения за екологични функционални решения“ с тежест - 15 на сто. Така новата процедура трябва да е още по-„еко“.
Впоследствие, от сайта на КЗК става видно, че един от участниците – „Комерс Проект“ ЕООД, подали оферта в процедурата за концесия, подава жалба срещу решението на МС за прекратяването й (http://reg.cpc.bg/Dossier.aspx?DossID=300048420). На 04.11.2015 г. КЗК отхвърля жалбата. Задълбоченият преглед на решението на КЗК обаче разкрива интересна информация относно прекратената концесионна процедура. За участие в процедурата са подадени заявления с оферти от членове на сдружението „Да запазим Корал“, „Райд Екстрийм“ ООД и „Комерс Проект“ ЕООД.
Видно от решението на КЗК, параметрите в офертите има са следните:
1. „Райд Екстрийм“ ООД - годишно концесионно плащане - 99 330.38 лв. без ДДС, площи за свободно разполагане на плажни принадлежности - 69 % и функционално разположение - 0.96 %.
2. „Комерс проект“ ЕООД - годишно концесионно плащане - 71 335 лв. без ДДС, площи за свободно разполагане на плажни принадлежности - 90.63 % и функционално разположение - 0.5 %.
3. “Да запазим Корал” - годишно концесионно плащане - 61 106 лв. без ДДС, площи за свободно разполагане на плажни принадлежности - 98.50 % и функционално разположение - 0.5 %.

На база така направените предложения МРРБ е извършило следното класиране:
I- во място „Комерс проект“ ЕООД;
II- ро място “Да запазим Корал”;
III- то място „Райд екстрийм“ ООД.

При така заложените критерий за оценка е очевидно как трябва да се изчисляват точките на участниците – по всеки критерий най-доброто предложение получава максималните точки, а за останалите участници максималният брой точки за съответния критерий се умножава по предложението на участника и се дели на най-доброто предложение (пример, ако за критерий „цена“ максималният брой точки е 50 и има две предложения – за 1 000 лева и за 800 лева, участникът предложил 1 000 лева има 50 точки, а участникът предложил 800 лева има 40 точки (50 т., умножено по 800, делено на 1 000).

Като се има предвид формулата за изчисляване на точките съгласно заложените в решението на Министерски съвет критерии и тяхната относителна тежест, излиза, че точките на „Комерс Проект“ ЕООД са 85,92, на “Да запазим Корал” – 84,6 и на „Райд екстрийм“ ООД – 77,53. Минималната „победа“ на „Комерс Проект“ ЕООД буди сериозни съмнения с доста специфичния процент на площи за свободно разполагане (90.63 %).

От решението на КЗК също така става ясно, че всъщност реалният процент на преместваемите обекти и съоръжения (функционалното разположение), предложен от „Комерс Проект“ ЕООД, е 1.01, а не 0.5. Ако се вземе правилният коефициент за участника „Комерс Проект“ ЕООД, излиза, че същият трябва да е класиран на последно място (със 73,30 т.), а не на първо. Загадка остава защо всъщност при класирането, извършено от МРРБ, „Комерс Проект“ ЕООД е поставен на първо място. Дори не е изобщо ясно, защо „Комерс Проект“ ЕООД не е отстранен от процедурата, след като реално предложеният му процент от 1.01 надхвърля допустимият 1 % (т. 1.4.2 от Решението на МС от 28.04.2015 г. за откриване на процедурата).

Може би известна светлина за това хвърля проверката в Търговския регистър, която показва, че до август 2015 г. едноличен собственик на „Комерс Проект“ ЕООД е „Марвел Тур“ ООД. Членове на СД, законни представители и акционери в „Марвел Тур“ ООД са Сава Чоролеев, „Победа“ АД на Сава Чоролеев, както и "Неотикс" ЕООД (в което Сава Чоролеев е управител и едноличен собственик). В средата на август 2015 г. „Марвел Тур“ ООД прехвърля дяловете си в „Комерс Проект“ ЕООД на две физически лица.

В крайна сметка КЗК отхвърля жалбата на „Комерс Проект“ ЕООД и потвърждава Решението на МС за прекратяване на процедурата и откриването на нова. От сайта на ВАС е видно, че „Комерс Проект“ ЕООД е обжалвало решението на КЗК пред ВАС, като по делото ще има открито заседание на 15 март 2016 г. от 11:00 ч. (http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d6397429a99ee2afc225661e00383a8...).

Въпреки продължаващото обжалване от страна на „Комерс Проект“ ЕООД, към момента няма юридическа пречка МРРБ да започне провеждането на новата концесионна процедура. Видно от сайта на КЗК, „Комерс Проект“ ЕООД изрично е поискал спиране на новата процедура, но както КЗК, така и ВАС са отказали налагането на такава мярка. Така при забавянето на новата процедура е почти сигурно, че стопанин на „Корал“ през тази година ще бъде победителят в търга за наем – „Клио Холидейс“ АД. По този начин небезизвестните концесионери на плажа на Слънчев бряг не само че запазиха концесията си там въпреки всички закани от правителството, но ще стопанисват и „Делфин“ и „Корал“ – широко прокламираните екоплажове.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени