FACEBOOK

Експертни записки за яз. Студена са изчезнали, докато Димов е в ареста

Обяснителни записки, които придружават месечните графици за ползване на вода от язовир "Студена", утвърждавани от бившия екоминистър Нено Димов, са изчезнали от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), докато той е бил в ареста. Това заяви адвокатът му Ина Лулчева по време на заседанието на апелативния спецсъд, който в четвъртък потвърди постоянното задържане на клиента ѝ, съобщи svobodnaevropa.bg.

Тя се позова на свидетелски показания от делото на спецпрокуратурата за водната криза в Перник, по което Димов засега остава единственият обвиняем. По думите на Лулчева въпросните записки обосновават конкретните обеми от язовира, които всеки месец се ползват за питейни и промишлени нужди. Според цитираните от нея показания тези документи обаче не са били завеждани в деловодството на министерството и към настоящия момент не е ясно къде се намират.

Обвинението на бившия екоминистър е за това, че въпреки намаляващото ниво на язовира, той е продължил да подписва месечни разрешения за ползване на вода от металургичното предприятие "Стомана" и ТЕЦ-Перник, вместо тя да бъде запазена за населението. Според защитата обаче Димов само е утвърждавал графиците, които преди това са изготвяни от подчинените му експерти. Именно към тях са били представяни и записки, в които подробно е обяснявано как са изчислени количествата вода, подавани от язовира. Те обаче не са приложени по делото.

Освен това Лулчева представи като доказателства три заповеди на клиента си, с които са били разпределени ресорите на неговите заместници. По думите ѝ за опазването на водите е бил отговорен Красимир Живков, на когото обаче не е повдигнато обвинение. Специализираните съдии обаче отбелязаха, че въпреки това, Димов е останал единственият отговорен за изразходването на язовир "Студена".

Те не се съгласиха и с доводите на защитата, че устройственият правилник на МОСВ предвижда министърът да се съобразява с експертното мнение на подчинените си при преценката какви обеми от водоема да бъдат отпускани за питейни и промишлени нужди. В тази връзка апелативният спецсъд цитира показанията на Мая Дряновска от дирекция "Управление на водите". Тя твърди, че е получила обаждане от директор в "Стомана", който е поискал дружеството да получи вода през януари и февруари миналата година, обяснявайки, че това е съгласувано с министъра.

Посочвайки този разказ на Дряновска, магистратите направиха извод, че Димов очевидно не се е доверявал само на подчинените си, когато е подписвал месечните графици. Освен това те отбелязаха, че министърът редовно е получавал данни за нивото на язовира и спрял подаване на вода за промишлени цели едва през декември миналата година, когато почти е бил достигнат мъртвият му обем.

За разлика от първата инстанция, която в събота мотивира постоянния арест на обвиняемия с опасност той да повлияе на свидетели, апелативният спецсъд прие, че такава няма, защото той вече не заема ръководния пост в МОСВ. Въпреки това магистратите аргументираха оставането му зад решетките с масовите негативни реакции в обществото и водния режим в Перник, за който няма прогнози скоро да бъде отменен.

Според Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) обаче най-тежката мярка за неотклонение може да се вземе, само ако наред с достатъчно уличаващи доказателства по делото има и данни, обосноваващи обвиняемият да извърши престъпление или да се укрие. В случая с Нено Димов такива липсват, но апелативният спецсъд не обясни защо тогава потвърждава ареста му.

Магистратите не обясниха и защо приемат, че с действията си той е нанесъл щета на държавата. Според спецпрокуратурата тя е в размер на над 11 млн. лв., въпреки че по делото няма изготвена експертиза, която да потвърждава подобна сума. По време на заседанието прокурор Росица Славова обясни, че според сметките на колегите ѝ въпросната щета е нанесена заради разликата между цената на водата, ползвана за питейни нужди и тази за промишлени.

"Има твърдения от страна на защитата, че реално водата, която е употребена за промишлени цели, е платена... Да, тя е платена, но на стойност 13 ст. за един кубичен метър. От друга страна, ако този воден ресурс не беше използван за промишлени цели, обемът на язовира щеше да е много по-нормален от сегашния и отделно – тази вода щеше да отиде за потребление на гражданите на град Перник, на които водата се продава на цена 2 лв.", заяви прокурор Славова пред медиите извън залата.

Попитана дали това изчисление се базира на мнението на вещи лица, тя добави: "Тепърва предстои да се назначат и експертизи, но на този етап това е становището на прокуратурата за причинената щета, а именно – в разликата в цените".

Адвокат Лулчева обаче представи в съдебната зала данни, че за целия период между януари 2018 и ноември 2019 г., за който Димов е обвинен в безстопанственост, от язовир "Студена" са изразходвани над 18.3 млн. куб. м вода, от които едва над 1.3 млн. за промишлени цели.

"Как щеше да реагира населението на град Перник, ако 1500 души бяха оставени без работа с еднолично решение на министъра без да се съобразява с предложените му графици", риторично попита тя магистратите, визирайки служителите в "Стомана" и местната ТЕЦ. По думите ѝ съдът "не би трябвало да толерира един опит за потушаване на обществено напрежение с посочване на един виновен, пък после - каквото стане".

Снимка: БГНЕС


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени