FACEBOOK

Властта пусна МВР на война с гражданите: Б.Сандов

Екоактивистът и съпредседател на "Зелено движение" Борислав Сандов е един от арестуваните снощи протестиращи. В предаването "12+4" той определи вчерашния 2 септември като “срамна дата в българската история”:

"Властта изведе своите полицаи като на война с гражданите и аз бях една от жертвите на тази война. За щастие само с арест и няколко неправомерни мерки спрямо мен, без да твърдя, че съм пострадал сериозно физически".

Той обясни, че е бил задържан пред БНБ - място, за което е имало официално разрешение за протест: “Там полицията беше строила камионетки и агресивни полицаи, силоваци, които бяха докарани в София вчера, с много агресивно поведение, на практика влизаха към групата протестиращи и отмъкваха, беряха си протестиращи”.

По думите му, в килията, в която е бил, е имало арестувани, които дори не са били част от протеста. Сандов е на мнение, че полицаите при вчерашните протести са прилагали незаконни действия и похвати:

“Мен специално ме душиха, видях хора, които бяха ритани, настъпвани./…./ От вчера се разпространява снимка от европейските Зелени, на която се вижда много ясно как един полицай ме е прихванал около врата. На практика това е непозволен метод на задържане и то след като съм изведен от групата протестиращи”.

След ареста Борислав Сандов обясни, че е бил отведен във Второ РУП в столицата, заедно с други 16 души. Били са оставени в килии, пригодени за двама души и са били задържани повече от 24 часа, без да има повдигнато обвинение:

“Седем души пренощувахме повече от 24 часа в килия с две места, в изключително отвратителни условия, в тотално нарушение на всякакви норми и при абсолютно никакви мерки, свързани с извънредната епидемичина обстановка - никаква дезинфекция, струпване на хора, не носеха маски една голяма част от полицаите. Направиха го, за да мога аз да го кажа това нещо и евентуално това да уплаши хората да отидат на протест. Но не. Всички, които снощи бяхме в килията, на практика се връщаме още по-заредени да продължим с протестите до оставката на тази власт, която се превръща в диктатура".

Според Сандов това, което се случва в България, надминава случващото се в Беларус.

Той каза още, че много от арестуваните не са получили право на адвокатска помощ, полицаите дори са отказвали вода.

Сандов беше категоричен, че на протеста е имало малки групи хора, чиято цел е била да провокират насилие:

"Когато властта е застрашена, тя намира тези хора. Те са зависими, много от тях са криминално проявени и вероятно спестявайки им част от обвиненията, те биват принудени да изпълняват ролята на провокатори. Това не е лицето на протеста. Протестът е мирен".

В заключение Борислав Сандов заяви, че действията на силите на реда са "тотален полицейски произвол":

"Тотален полицейски произвол, идващ от тоталната политическа репресия, която властта упражнява срещу народа си в момента. Това вече клони към диктатура и не може да се впише в рамките на ЕС, в рамките на една нормална демокрация. Това е огромен срам за България, който вече отеква по коридорите в Брюксел и аз ви гарантирам - Борисов вече няма приятели в Европа".

Цялото интервю с Борислав Сандов можете да чуете в звуковия файл.

Снимка: БГНЕС


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени