FACEBOOK

Борисов иска от ЕС имунитет срещу прокурорски разследвания за ваксини

Малко преди онлайн срещата тази вечер на европейските лидери за обсъждане на общ подход към ваксините премиерът Бойко Борисов съобщи във "Фейсбук" какво ще настоява пред колегите си. Намиращият се под домашно лечение премиер първо се оплака, че се налага вече сам да си излъчва в социалните мрежи изявленията, явно имайки предвид, че е изолиран и няма кой да го снима и да качва клиповете, предаде Сега.

След което разви тезата си. Първо - че той отдавна е казвал по време на срещите на Европейския съвет, че трябва да има единен протокол срещу коронавируса, а лидерите на другите страни чак сега стигнали до този извод. И второ - че ще иска ЕС да гласува държавните ръководители да имат имунитет срещу бъдещи прокурорски разследвания, при условие, че купените ваксини хартисат, а не може да бъдат препродадени.

Ето и цялото изявление на Борисов:

"Наложи се да се обучавам сам да си се отразявам, но пък днеска имах възможност да... Бяха ми подготвили материали за Испания, Белгия, Великобритания - за всички държави членки - какви мерки са взели, какви са им загубите. И сега и колегите от Европейския съвет, това което изнасят...

ВИЖ ВИДЕО ТУК!

За мое съжаление, отново съм много лош пророк, но съвестта ми е чиста, защото няколко съвета подред настоявах да направим това, което правим в момента онлайн. А тогава бяхме на живо в Брюксел. Има много теми, които ме притесняват, защото отново се говори, че едва ли не сме били изненадани.

А всички ние знаехме, че това ще се случи и затова настоявах - за единен медицински протокол, за бързи тестове, солидарност, достъп до ваксините справедлив. Но и до начина, по който се пазарят тези ваксини, защото в този момент нещо, което много ме притеснява е, че купуваме малко котки в чували.

Ваксини, които са на стойност около 300 млн. (не е ясно лева или евро), за някои от тях са необходими фризери, тъй като се съхраняват при минус 70, минус 80 градуса Целзий. И това означава да се закупуват фризери, да се съхраняват, да се разнасят.

Договорите не дават възможност да се препродават след това (ваксините) на трети страни, а аз имам много лош опит с министър (Петър) Москов. Когато беше пандемията с друг подобен вирус и когато искахме на всяка цена да сме защитени, да купиме ваксини и какво се случи? Още ни развеждат по съдилищата. И затова ще настоявам пред колегите може би да имаме такова решение, което да ни пази от държавните обвинители.

Тук вече за тези 1-2-3-4-5-6-7, а сега отиваме и към 10-11 ваксини, за които се говори, за тези бързи тестове ние нямаме спесификация, нямаме гаранции и в един момент може да се окаже, че имаме за 300 млн. ваксини, а имаме примерно 300 000 желаещи. Това трябва след това да се унищожава, да се изхвърля, а не може да се препродава.

Така че, повтарям, всичко това можеше да бъде решено, така както предложих на предишните съвети - единен медицински протокол. Да, много държави членки не са съгласни, считат, че сами могат да се справят по-добре.

Но аз считам, че това беше груба грешка. Можеше това - още юли, август, септември, да бъде предвидено, да бъде направено, да бъде готово и сега като военно НАТО, като военна организация да действаме срещу този коварен вирус.

Така че след малко ще запозная и колегите със своите притеснения и ще настоявам за пълна прозрачност, защото - повтарям, аз съм човек с опит, а такъв лош опит от ваксини и от тестове вече имаме."

Лидерите на ЕС се договориха да се ускорят клиничните изпитания на западните ваксини срещу коронавируса чрез ускорена обработка на резултатите. Това заяви лидерката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен след извънредната видеоконферентна среща на върха, посветена на борбата срещу коронавируса.

„Взехме решение да се укори процесът на обработката на данните за клиничните изпитания на ваксината, те ще се обработват (от европейските регулатори на фармацевтичния сектор) не след целия комплекс от изпитания, а веднага според постъпването на данните. Това ще позволи да се ускори появата на ваксините на пазара, без да се жертва сигурността”, заяви тя.




Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени