FACEBOOK

Путин иска само рубли за руския газ

Русия вече ще приема плащания за износ на газ за неприятелски страни само в рубли, заяви президентът Владимир Путин на среща с правителството в сряда.

Руският президент даде на Централната банка и на правителството една седмица, за да определят процедурата за операции по закупуване на рубли на вътрешния пазар за вносителите на руски газ.

Путин добави, че Русия ще продължи да доставя газ в съответствие с обемите и принципите на ценообразуване в договорите. Променя се само валутата на плащането.



Президентът обясни, че Русия планира да се откаже от всички "компрометирани" валути при разплащанията. Той добави, че незаконните решения на редица западни държави да замразят руските активи са унищожили доверието в техните валути.

Съобщението доведе до скок в цената на договорите за доставка на газ в европейския хъб TTF, съобщи Forbes Russia, като се позова на данни от Intercontinental Exchange. По време на търговията в сряда цената на природния газ се повиши от 97 евро за мегаватчас (MWh) до приблизително 108,5 евро за 1MWh, но след речта на президента скочи с още 10 евро до 118,75 евро за 1MWh, след което отстъпи до 114 евро за 1MWh към 13:00 ч. по Гринуич.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени