FACEBOOK

Инфлацията и лихвите ще растат: Шефката на ЕЦБ Лагард

„Инфлацията в еврозоната все още не е достигнала своя връх и съществува риск тя да се окаже дори по-висока от нивото, което в момента се очаква”, заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс и Франс прес.

"Не наблюдаваме нито факти, нито посока, които биха ме накарали да повярвам, че сме достигнали пика на инфлацията и че тя ще намалее в кратки срокове", заяви Лагард пред Европейския парламент.

Страните от еврозоната трябва да се подготвят за по-нататъшни увеличения на основните лихвени проценти, предупреди по-рано този месец Лагард, очертавайки усилията на институцията да овладее инфлацията, която през октомври достигна до 10,6 процента на годишна основа. Това е най-високото й равнище от началото на нейното отчитане през 1997 г.

Повишаването на цените е стимулирано от поскъпването на природния газ поради ограничаването на руския износ на синьо гориво от началото на войната в Украйна, както и от нарушените вериги на доставки на части и суровини на фона на възстановяващото се търсене след премахването на много от ограниченията по време на пандемията от КОВИД-19.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени