FACEBOOK

Wizz Air заряза пътници в София и Бари

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air е зарязала пътници в събота на Летище София, които е трябвало да летят за Бари в Италия. Същото е сторила и с българи, които са били в Бари и е трябвало да се приберат у нас. Това съобщиха за TravelNews потърпевши пътници, които са сезирали Комисията за защита на потребителите. Полетите са отменени без предварителна информация. „Тръгнахме за Летище София в 4 часа сутринта в събота, като точно пътувахме в таксито и получихме съобщение, че е отменен планираният полет за 6 часа. Нямаше нищо повече като информация дали ще се осъществи същият ден или на следващ“, коментира клиент на авиокомпанията. От TravelNews запитахме Wizz Air за причината за отменените полети и по какъв начин ще бъдат компенсирани пътниците, но засега няма отговор.

За двата полета е имало и групи на туроператори и на туристически агенти. Те са се обединили и са реагирали, като са осигурили чартърен полет на European Air Charter да извози пътниците. „Ние имахме за отиване 60 човека и за връщане друга група 60 човека. С подкрепата на Еuropean Air Charter пуснахме веднага отделен чартър и се погрижихме за пътниците, закупили пакети през нас и нашите агенти“, коментира Георги Пасев, маркетинг мениджър на туроператора „Абакс“ и член на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). Павлина Русева, член на УС на ОБТ, също е оказала пълна подкрепа на клиенти и агенти. „Нито за миг нямаше клиент, който да се притесни от липса на информация, а реакцията е пример за целия бранш“, подчерта Русева. Според нея така ще се върне доверието в бранша. През последните седмици други туроператори не са реагирали по този начин, а са зарязали клиентите си, което се отразява на имиджа на целия бранш.

Георги Пасев допълни, че зачестяват критичните ситуации през летния сезон. На 16 юни е имало стачка на всички летища и пристанища в Тунис. Български туристи с чартърен полет не са успели да излетят заради стачката и са останали още един ден в Тунис. Полетът е пренасочен за следващия ден, а от „Абакс“ са осигурили безплатна нощувка на база all inclusive за туристите.

Дълги опашки при чекиране, затруднения при обработката на багажа, отменени полети - за мнозина пътуванията от летищата в Европа това лято са придружени от хаос, неприятни изненади и изискват много търпение. Авиокомпаниите отменят хиляди полети. Само германската Lufthansa например е задраскала около 3000 линии от Франкфурт и Мюнхен през лятото. Подобна стъпка предприе и EasyJet. В същото време броят на пътниците е достигнал около 90% от нивата преди пандемията.

Германските власти считат, че отговорността за сегашния хаос е на летищните оператори. Федералният министър на труда Хубертус Хайл критикува индустрията, че не е успяла да "вземе достатъчно предпазни мерки" по време на пандемията, въпреки огромната икономическа помощ, която е получила от правителството. Заради ограниченията, въведени от началото на пандемията, много работни места бяха закрити, а служителите се насочиха към други сектори. Само Fraport, който оперира на летището във Франкфурт, е съкратил около 4000 работни места.

Последиците се усещат в цяла Европа. Миналата седмица заради проблем с обработката на багажа на лондонското летище "Хийтроу" бяха отменени редица полети. Проблемите вероятно ще продължат, тъй като служителите на British Airways планират стачка. Готови за протест са и работещите за Ryanair и EasyJet в Испания. През юли проблемът ще се задълбочава, казват експерти. Базирани в Испания пилоти и кабинен персонал обявиха, че през юли ще стачкуват 12 дни заради заплати и общи условия на труд. Стачката ще засегне 10 основни летища в страната. Вчера, отново заради протест на работници, не излетяха 20 процента от полетите от най-голямото летище в Париж – „Шарл дьо Гол“. Към това се прибавя планът на 10 хиляди пилоти в Дания, Швеция и Норвегия да стачкуват, ако не се разберат с авиолиниите за нови заплати.

Димо Христов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени