FACEBOOK

60 млн. лв. са запорирани и иззети за 1 г. от спецпрокуратурата

Специализираната прокуратура е налагала най-високите парични гаранции на обвинени у нас през 2018 г. Размерът им надхвърля 2,5 млн. лв.

"Само тази година са запорирани и иззети по дела на Специализираната прокуратура суми за над 50-60 млн. лв.", обяви зам. главният прокурор Иван Гешев в Съдебната палата по време на пресконференция, на която той и колегите му Кирил Пейчинов и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов разказаха подробности за най-новото данъчно дело на спецобвинението, предаде 24 часа.

Гешев поясни, че запорите на сметки и имущество, както и изземанията на пари в кеш са един от ефективните начини за борба с тежката престъпност. И обобщи: "Особено в България най-сериозното наказание е да ти изземат това, което си откраднал, или както е казал народът да те ударят по джоба". Той посочи за пример иззетите 10 млн. лева и скъп автопарк от семейството на бизнесмена Ветко Арабаджиев.

Заместникът на Сотир Цацаров отчете, че през т.г. спецпрокуратурата е наложила и най-високите парични гаранции, чийто размер надхвърлял 2,5 млн. лв. "Това е, защото ги съобразяваме с реалното имущество, с което разполагат обвиняемите. В този смисъл за нас мярката за неотклонение „парична гаранция“ е много сериозна, защото гарантира, че при едно отклонение тези парични средства ще влязат в държавата", каза Гешев.

В началото на годината например бившият ректор на Медицинския университет в София акад. Ваньо Митев брои 200 хил. лв. за свободата си по дело за корупция с дипломи. Баснословни гаранции платиха и другите обвинени с него. 250 хил. лв. наложи прокурор на кмета на Септември Марин Рачев, той обаче оспори размера пред съда и в крайна сметка срещу 130 хил. лв. остана на свобода.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени