FACEBOOK

5 оферти за Летище София

Пет оферти от международни компании с богат опит в сектора са подадени за концесията на Летище София. В момента комисията за провеждане на процедурата проверява дали подадените заявления отговарят на изискванията натръжната процедура. Финансовите и технически оферти на допуснатите участници ще бъдат отворени на 9 май 2019 г. в открито заседание. Цялата документация по проекта е публикувана на неговия уебсайт и е достъпна за обществеността, за да се гарантира прозрачностна процеса.

Международната финансова корпорация (МФК/IFC), член на Групата на Световната банка, и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР)подпомагат Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщениятапри провеждането на търга за концесията на летище Софияс прилагането на най-добрите световни практики.

„Ставаме свидетели на налагането на Българиякато привлекателна инвестиционна дестинация в региона“, заяви Фабрицио Дзарконе, постоянен представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия. Според него ефективно работещите институции, които гарантират равнопоставеност на инвеститорите в съчетание с прилагането на регламентите на ЕС, са от изключителна важност за отключването на икономическия потенциал на страната.

„ЕБВР със задоволство отбелязва, че концесията привлича петима международни играчис богат опит и доказани успехи в сектора“, казаЛариса Манастърли, директор на ЕБВР за България. „Целта е да изберем солиден международен оператор с възможности да развие летището, за да отговори най-добре на нуждите на пътниците и на българската икономика. Това ще е добра новина и сигнал и за други инвеститори, които се надяват да дойдат в България".

През последните две десетилетия в световен мащаб се наблюдава тенденция управлението на летищата да се поема от частния сектор, като в повечето случаи се използва моделът на публично-частно партньорство (ПЧП), включително чрез договори за концесия. В Европа през 2016 г. 41% от всички летища имат частни акционери, коетопредставлява увеличение с 22% от 2010 г. насам.

„Чрез привличането на частен капитал и експертиза, летищните концесии могат да донесат значителни икономически ползи,като стимулират растежа на туризма, увеличаттоварните превозии повишат качеството на услугите за пътниците. Всичко това води до намаляване на фискалната тежест за правителствата“, отбеляза Георги Петров, мениджър ПЧП инфраструктурни проекти за Европа и Централна Азия на IFC.

Правителството на България цели да постигне подобни резултати за страната с концесиятана летище София. Съгласно условията на концесията цялата летищна инфраструктура и активи остават собственост на държавата.На частния партньор ще бъдат предоставени права да управлява летището за срока на концесионния договор.

На 5 юли 2018 г.,правителството стартира открита, конкурентна тръжна процедура, за да избере най-квалифицирания партньор за управлението на летище София. Инвеститорът, който предложи комбинация от най-високо годишно концесионно възнаграждение и най-добра цялостна визия за устойчиво развитие на летището, ще спечели правото да го управлява.Победителят трябва да плати и фиксираното първоначално възнаграждение от 550млн. лв.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени