FACEBOOK

45 загинали след пожар в автобус на АМ Струма

45 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали на автомагистрала "Струма", съобщи NOVA телевизия. Седем души са ранени и приети в болница. Автобусът е пътувал от Турция към Северна Македония.

Информацията за инцидента е получена малко след 2 часа тази нощ, каза за БНР главен комисар Станислав Станев от ГД "Национална полиция".

Превозното средство е с регистрация от РСМ. По първоначална информация автобусът е катастрофирал, след което се е запалил. На място са изпратени три пожарни автомобила.

В автобуса е имало 52 души, от които двама водачи със северномакедонско гражданство и 50 пътници с албанско.

Оцелелите 2 жени и 5 мъже са настанени в "Пирогов".

Районът е отцепен. Автобусът е загасен.

Автобусът е самокатастрофирал, възможни са две хипотези – пожар, вследствие на който възниква ПТП или пътно-транспортно произшествие, вследствие на което възниква пожар, поясни за БНР директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Пътниците, които са успели да напуснат автобуса, са излезли сами. Част от жертвите са били открити струпани около едната врата, допълни той.

„Влажен е пътят. Не вали дъжд.“

„Автобусът е сложна машина. Като че ли има информация, че допълнителни резервоари е имало или туби с нафта. Най-вероятно е някаква техническа неизправност, ако е възникнало преди ПТП. Ако е от ПТП, е съвсем нормално предвид липсата на част от мантинелите, да е получено искрообразуване, вследствие на което се е запалил автобусът“, посочи още Николай Николов.

Липсват около 20-30 метра мантинели, които автобусът е отнесъл заедно със себе си на около 100 метра, уточни комисар Николов.

Дали загиналите са 46 или 45 ще се уточни едва след като всички жертви бъдат извадени от автобуса, защото се уточнява имало ли е прехвърляне на пътници от един автобус на друг при пътуването, обясни той.

На мястото на катастрофата е заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че движението по магистралата в участъка от пътен възел "Даскалово" до пътен възел "Долна Диканя" е ограничено в двете посоки.

Пред БНР директорът на Националната полиция главен комисар Станимир Станев обясни, че само двамата шофьори са били със северномакедонско гражданство, а пътниците са албанци.

"Автобусът е пътувал от границата с Турция към границата със Северна Македония. Последователно е минал през три магистрали - "Марица", "Тракия" и "Струма".

Разследването на инцидента е започнало, експертите не са категорични дали автобусът първо е катастрофирал и се е запалил, или се е запалил и в следствие на това е катастрофирал.

Според заместник-главният прокурор Борис Сарафов сред загиналите има и деца.

Пред "Нова телевизия" македонският премиер Зоран Заев определи случилото се като голяма трагедия и потвърди, че сред загиналите има и деца.

Заев каза, че е бил информиран за катастрофата от служебния премиер Стефан Янев и президента Радев. Македонският премиер добави, че се подготвя да замине за България и да посети ранените, които са настанени в болница.

"Нека да оставим разследващите да си свършат работата и тогава да коментираме. Към този момент единственото, което можем да кажем, че има една огромна трагедия. Използвам възможността да изкажа моите съчувствия, моите съболезнования към близките на загиналите. Надявам се да извлечем правилните поуки, за да не допускаме в бъдеще такива инциденти", каза премиерът Стефан Янев, който пристигна на мястото на катастрофата.

"Картината е ужасяваща. Не всеки може да издържи на тази картина. В детайли трагедията ще се изяснява в хода на разследването. Не е за гледане там. Такова нещо аз не съм виждал досега. Хората са скупчени, хората са на въглен вътре и затова не можем да кажем нито колко са хората, нито кои са. Трябва да се идентифицират, което е много трудно", каза от своя страна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.


Източник: БНР


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени