FACEBOOK

2,3 млн. бедни българи, №1 сме в ЕС, Чехия е с най-малко мизерстващи

32,5% или 2 300 000 бедни българи е преброил Евростат у нас , докато според изчисленията на бивш наш социален министър те са още повече от 40% или 3 милиона души. България бие с над 50% средното количество мизерстващи за ЕС, което е 21,1%.

В антикласацията, която оглавяваме, след нас се нарежда Румъния с 31,2%, малко по-далеч от дъното е също съседна Гърция с 30%. Латвия и Италия делят следващото стъпало с 27,3%, Литва е с 26,3% и Испания е с 25,3%. Другите държави в ЕС са около и под средния процент бедни от населението. Сред тях немалко са наши посестрими от бившия соцлагер – цялата Вишеградска четворка. Т.е. комунизмът не е оправдание. Причините са в моделите на управление: явно техният е успешен, а нашият мутро-милиционерски е в очевиден фалит.

Една от соцстраните допреди 30 г. – Чехия е държавата с най-малко мизерстващи в целия Евросъюз и то за поредна година. Родината на собственика на бТВ и Теленор у нас Петр Келнер има само 12,5 „заплашени от бедност ”, следвана от републиката от бивша Югославия – Словения с 14,4% в положителната класация. Те изпреварват най-богатите в ЕС скандинавци – Финландия и Дания. На последната само с 0,1% отстъпва Словакия, която изпреварва богата Нидерландия (16,5%) и имперската си господарка допреди век Австрия (16,9%).

Да бъдеш „в риск от бедност или социално изключване” означава да отговаряш на поне едно от следващите три условия: бедност на доходите, сериозни материални лишения или „домакинство с много ниска интензивност на труда”, т.е. безработни.

За България прогнозите са безрадостни. Известният икономически експерт Бисер Манолов цитира една от тях, която предвижда към 2030 г., вместо да бъдем по-богати, както очакваме, нивото на „риск от бедност” у нас да скочи от регистрираните 32,5% за 2019 г. на 50% след десетилетие.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени