FACEBOOK

Шефът на ООН: Притеснен съм за България

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова правителствата да гарантират, че извършителите на престъпления срещу журналисти като изнасилването и убийството на българската журналистка Виктория Маринова ще бъдат наказани, предаде Асошиейтед прес. Гутериш е „изключително притеснен за България заради убийството на Маринова и очаква заключенията на разследването”, подчерта Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар.

"Има изключително смущаващо нарастване на насилието, включително сексуално, което е насочено особено срещу журналистките", добави той. Генералният секретар на ООН следи много внимателно тази тенденция и е повдигал въпроса за насилието срещу журналисти пред страни членки на организацията, както публично така и на четири очи.

Асосиейтед прес предаде и от бденията в памет на Виктория, като неин пратеник ги отрази от нейния град Русе, където бе извършено и убийството на звездата на местната телевизия.

Председателката на 73-ото заседание на Общото събрание на ООН Мария Еспиноса Фернанда Гарсес също осъди убийството на Маринова, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
Тя изрази и сериозна загриженост от изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги. Заради него САЩ заплаши Рияд с преразглеждане на отношенията си с ислюмисткото кралство.

Напомняме, че преди дни лично президентът Тръмп заяви, че ако не бил той, саудитският крал щял да падне до 2 седмици. Вече е видимо напрежението в отношенията между Вашингтон и един от двамата му необезпокоени досега със санкции и заплахи съюзници в целия свят.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени