FACEBOOK

Хр. Иванов сезира ЕК за "черната корупционна дупка" за 5 млрд. лв. Автомагистрали

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в четвъртък сезира Европейската комисия и българските регулатори за "черната корупционна дупка на Борисов за 5 млрд. лв." - схемата Автомагистрали. Иванов е подал сигнали до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и до Брюксел заради начина, по който едноименното държавно дружество е получило и изпълнява договори за близо 5 млрд. лева за пътни строителни дейности, съобщава Медиапул.

Христо Иванов разпространи и видео, в което разказва за механизма на злоупотребите.

В последните години Автомагистрали ЕАД получи огромни суми за строителство на пътища като автомагистрала Хемус, както и за ремонтни и укрепителни дейности. Поръчките се възлагат на тъмно, като се заобикаля Законът за обществените поръчки и се използва възможността за т.нар. "вътрешно възлагане", която европейското законодателство допуска само за ограничен кръг случаи. Впоследствие Автомагистрали прехвърля работите на частни фирми, заобикаляйки законовата забрана да наема подизпълнители. Реално в цялата схема липсва прозрачност, липсва конкуренция, липсва отчетност и публичен контрол, смята Христо Иванов.

Съпредседателят на Демократична България посочи, че в тази ситуация никой не може да каже кой носи отговорност и да гарантира за качеството. Припомни публикациите и експертни мнения, според които отсечки, изпълнявани от "Автомагистрали", струват до два пъти по-скъпо от други сравними като сложност и изпълнение пътни участъци.

"Това оскъпяване всъщност е корупционният откат, който пълни шкафчетата на Бойко Борисов", заявява Иванов.

"Това убива конкуренцията в цял един сектор. Това създава изсмукване на жизнени сокове от българската икономика, създава едни мастодонти, които съществуват на абсолютно социалистически принцип. В същото време кризата ще елиминира огромно количество реални частни фирми и предприемачи. Хора, които са в реален бизнес, защото за тях помощи няма. През цялото време Бойко Борисов и

Сачева приказват за някакви помощи, които щели да идват, но хората станаха луди за някакви си 24 лева. Докато компанията на Бойко Борисов, спокойно се разпорежда с 5 млрд. лв.", заяви още Христо Иванов.

По думите му "Борисов и неговите приятели" през тази "огромна черна дупка" са направили за 5 милиарда досега. "Взимаш този национален проект, правиш байпас на законодателството, след което започваш да разпределяш огромен национален ресурс към кръгове от фирми. Тези кръгове от фирми връщат обратно и ти пълниш шкафчетата, правиш избори, купуваш медии", каза още съпредседателят на Демократична България.

Иванов пое ангажимент, ако влезе в парламента, да направи анкетна комисия, която да изкара на бял свят цялата схема. Освен това ще бъдат внесени и законодателни промени, за да се затвори корупционната дупка, както и ще се въведат реални електронни обществени поръчки.

Описвайки порочната схема с Автомагистрали, Христо Иванов посочи и че за да работи този модел, трябва регулаторите да бъдат блокирани. Припомни, че вчера кабинетът одобри законови промени, които ще бетонират на постовете им членовете на Комисията за защита на конкуренцията, ако бъдат приети от парламента.

"Ще прекратим предсрочно мандата на КЗК. Ще изчистим прокуратурата, но освен прокуратурата, ние трябва да освободим от калинки и корупционери и регулаторите и повече в България няма да има социализъм за приятели на Бойко Борисов", заяви още той.

По данни на МРРБ държавната фирма Автомагистрали разполага с едва 381 служители, като дейностите за милиарди се изпълняват от външни изпълнители, наемани без никаква прозрачност. Техният брой е над 460 дружества, избрани на тъмно. 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени