FACEBOOK

Фандъкова: Убедена съм, че пожарът в Царските конюшни не е случаен

В последните дни се заговори за Юзината на Двореца, на „Московска” 11

„За съжаление има знакови сгради, които са в риск. Водим битка за всяка една поотделно”. Това заяви в ефира на Нова Телевизия столичният кмет Йорданка Фандъкова.

За „Царските конюшни” Фандъкова припомни, че още през 2015 г. е разработен и приет подробния устройствен план, според който надстрояване, дострояване, ново строителство е невъзможно.

„Поисках и да се даде официално най-високият статут за паметник на културата от най-високо значение, за да могат да се опазят тези сгради. Разбира се, в момента там текат и дела по отношение на продажбата, която бившият областен управител на София направи през 2016 г. за много ниска цена”, обясни Фандъкова.

Относно пожара, столичният кмет заяви: „Със сигурност службите ще си свършат работата, но съм убедена, че не е случайно”.

„Това е битка за всяка конкретна сграда, за всеки конкретен случай се води битка. Интересите са много големи”, заяви още Фандъкова.

„В последните дни се заговори за Юзината на Двореца, на „Московска” 11. Там през 2015 г. приехме план, който категорично не разрешава дострояване и надстрояване. За съжаление този план падна в съда. Това даде възможност на собствениците да поискат отново изграждането на 6-7 етажни сгради около къщата. Но аз възложих да се стартира процедура по изработване на концепция за разкриване и социализиране на разкритите находки на амфитеатъра, който се намира наоколо, заедно с прилежащите сгради-паметници на културата”, коментира столичният кмет.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени